Portal 072info

Treće povećanje cijena duhanskih proizvoda u ovoj godini: Cigarete skuplje za 10 i 20 feninga!

A woman smokes a cigarette in this illustration picture taken in Paris, October 8, 2014. France's health ministry unveiled tough measures geared at stamping out smoking among young people, with a planned rollout of brandless cigarette packets and curbs on advertising for electronic cigarettes. REUTERS/Christian Hartmann (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS HEALTH) - RTR49EZD

Iako su građani Bosne i Hercegovine navikli da duhanski proizvodi poskupljuju s prvim danom Nove godine, konzumente cigareta više su cijene, i to bez ranijih najava, dočekale proteklog vikenda.

Ostali su u šoku kada su im prodavači na trafikama, u trgovačkim centrima i marketima kazali da su neke cigarete skuplje za deset i 20 feninga!

Slanje zahtjeva

Tako od subote oni koji konzumiraju cigarete „Diva“ kutiju plaćaju 10 feninga više te ove cigarete sada koštaju četiri KM. Za cigarete „Lucky Red“ i „Flow Filter“ potrebno je izdvojiti 20 feninga više i one sada koštaju 4,70 KM, dok 4,40 KM koštaju cigarete „Lucky Flow Filter Resized“ i skuplje su za deset feninga.

Ovo je treće poskupljenje duhanskih proizvoda od početka ove godine. Nakon što su 1. januara sve cigarete poskupjele, u maju su se ponovo na udaru našli konzumenti proizvoda Tvornice duhana Rovinj (TDR), tačnije oni koji konzumiraju „Dunhill“, a cijene su i tada povećane za deset i 20 feninga.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za „Avaz“ je potvrdio da su neki duhanski proizvodi poskupjeli. Kovačević je kazao da veliki proizvođači Upravi za indirektno oporezivanje BiH mjesec prije nego što nove cijene stupe na snagu dostavljaju zahtjeve.

– Korigirani cjenovnik prijavio je TDR, jer su oni sada član „British American Tobaccoa“. Uglavnom, te su cijene na vrijeme prijavljene u UIO – pojasnio je Kovačević.

Još nije poznato hoće li se drugi proizvođači odlučivati za poskupljenje duhanskih proizvoda.

UIO dobio zahtjeve

Čista pljačka

Da su cijene cigareta na policama trafika promijenjene, vidi se iz fotografije koja je jučer dostavljena redakciji „Avaza“.

– Već tri dana kupujem skuplje cigarete, ali niko nas nije obavijestio o tome. Ovo je čista pljačka – napisala je Sarajka koja nam je poslala fotografiju s novim cijenama cigareta.

„Diva“ + 10 feninga

„Lucky Red“ + 20 feninga

„Flow Filter“ + 20 feninga

„Lucky Flow Filter Resized“ + 10 feninga

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box