Treći bezuspješan sastanak: Većina predvođena SDA nastavila blokadu Zenice

Propao je i treći sastanak vijećnika u Gradskom vijeću Zenice i Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, a nakon što na pregovorima radi deblokade grada većina predvođena SDA nije željela prihvatiti prijedlog da se radnicima “Zenicatransa” uplate zaostale plaće i doprinositi, a da potom struka kaže šta je rješenje za “Zenicatrans”.

Međutim, SDA je insistirala da to sada budu dva miliona jer su, kako je rečeno nakon sastanka, prvobitna tri, priznali su, bila previše i da su se preračunali. Interesantno, ni na sastanku, pa ni novinarima, niko nije znao reći ko garantira da će upravo dva miliona koja predlaže SDA pomoći preduzeću “Zenicatrans”.

Iako je gradonačelnik Kasumović uložio maksimalne napore i prihvatio svaki prijedlog i amandman, pa je na kraju ponuđen i milion za “Zenicatrans”, većina predvođena sa SDA je, ipak, odlučila nastaviti držati grad u blokadi. 

-SDA je majstor u organiziranom haosu, oni to prave i majstori su u tome i jedino tako mogu opstati. Nadam se, neće još dugo – poručio je Kasumović. 

Podvukao je kako su Gradska uprava i gradonačelnik tri puta nudili budžet vijeću, te da nije interes građana samo ono što želi SDA.

-Ne bude li ništa, prvog aprila Fuad Kasumović proglašava budžet. Ni u ponedjeljak nema budžeta, nema ni vijeća. Želim da se dogovorimo, da budžet bude jednoglasno usvojen, sve sam ih ispoštovao, osim jednog amandmana. Ako građani Zenice misle da treba bacati tri miliona za “Zenicatrans”, ako ih bude 10 posto za to, odmah ću staviti na budžet. Morate razumjeti, to nisu pare Fuada Kasumovića nego građana i hoću odgovorno svaku marku da potrošim – rekao je on.

Još je poručio da treba povući ovakav, državnički, potez u izbornoj godini, koji nikada niko ne bi povlačio nego bi donio budžet bez rasprave.

Iako su jučer obećali, većina danas nije deblokirala grad, naprotiv. Da li su jučerašnja obećanja bila vježba za nova obećanja u septembru, pred lokalne izbore, pokazati će vrijeme.

Prethodni članakPreduzeća u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalifikovanih radnika
Sljedeći članakVlasnik HIFA Oila: Euro Fly se neće baviti avioprijevozom već ostalim djelatnostima u aviosaobraćaju