Treći svjetski rat je već počeo, samo ljudi to još nisu shvatili

B6F9A4F8 6282 44CE 8DBF 26F2BD59FB79

Bill Ackman, milijarder koji se bavi hedge financijama, tvrdi da je ‘Treći svjetski rat vjerovatno već počeo’ i predvidio da bi širi vojni sukob s Rusijom mogao biti neizbježan nakon što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Ackman, koji ima dugu reputaciju u davanju alarmističkih predviđanja, često dok se kladi protiv tržišta, objavio je svoju strašnu prognozu u iznimno dugoj seriji tvitova u subotu.

‘U januaru 2020. imao sam noćne more o potencijalnoj pandemiji, ali činilo se da su svi mislili da sam lud. Sada imam slične noćne more’, napisao je.

Ackman se slavno pojavio na CNBC-u u ranim danima pandemije COVID-19 u martu 2020. i izjavio da ‘dolazi pakao’, pozivajući na 30-dnevno nacionalno zatvaranje.

Kasnije se ispostavilo da je njegova kompanija, Pershing Square Capital, zaradila 2 milijarde dolara kladeći se protiv dionica koje su pale dok je iznosio svoja predviđanja o sudnjem danu.

Sada, međutim, Ackman upozorava ‘Treći svjetski rat vjerovatno je već počeo, ali mi smo to sporo prepoznali.’

‘Putin je napao Ukrajinu i to ne ide dobro za Rusiju’, nastavio je.

‘Ukrajinci su pružili izuzetan otpor. NATO odbija ući u rat, ali članice NATO-a i većina ostatka svijeta pokrenuli su ekonomski rat, te opskrbljuju Stingere, protutenkovsko oružje, drugo streljivo, obavještajne podatke i sredstva. Putin je danas ove akcije proglasio ratnim djelima protiv Rusije. Ipak, postoji mnogo više što možemo učiniti prije nego uđemo u vrući rat s Rusijom’, napisao je Ackman.

Ackman je pozvao na zapadni embargo protiv ruske nafte, korak koji Bijela kuća sada razmatra. Također je rekao da bi SAD trebale pružiti Ukrajini ‘naše najbolje oružje i više od toga’ i ustvrdio je da je strah od provociranja Putina u nuklearni rat jednak smirivanju.

‘Budući da je Rusija nuklearna sila, a Putin ludak, kažemo da ne možemo intervenirati u Ukrajini. Šta ćemo onda kad on želi više?’ napisao je Ackman.

‘Nuklearna prijetnja neće biti ništa drugačija kada odluči da zauzme sljedeću zemlju, bila ona dio NATO-a ili ne, a do tada ćemo biti u strateški lošijoj poziciji. Svoje je ambicije javno iznio’, nastavio je.

‘Pustili smo Putina da okupira Gruziju i Krim uz malo negodovanja. A njegove su aspiracije samo postale veće jer nismo učinili ništa da ga zaustavimo’, napisao je milijarder.

‘Hoćemo li mu sada dopustiti da uzme Ukrajinu? Nalazimo se na početku Putinovih globalnih težnji. Sa svakom ‘pobjedom’ on se ohrabruje uzeti više. On nas testira, a mi svaki put padamo na testu’, dodao je.

Ackman je dalje pozvao na uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine, korak koji se suočava s dvostranačkim protivljenjem u Washingtonu, a koji je NATO odbio.

Zona zabrane letova zahtijevala bi obaranje ruskih aviona, a Putin je izričito rekao da će svaku zemlju koja pokuša provesti zonu zabrane letova smatrati stranom u sukobu.

Ackman je tvrdio da odbijanjem izravne odbrane Ukrajine, koja nije članica NATO-a, Zapad daje Putinu ‘carte blanche’ da napadne i podjarmi druge europske zemlje koje nisu dio NATO-a, uključujući Švedsku, Finsku, Kipar, Irsku, Austriju , Maltu i Švicarsku.

Milijarder je tada svoju argumentaciju doveo do novih krajnosti, uspoređujući Putinovu invaziju na Ukrajinu sa sistemskim genocidom Adolfa Hitlera nad židovskim narodom.

‘Šta ako umjesto da raketama ubija civile, Putin koristi plinske komore? Bi li to promijenilo našu spremnost da interveniramo? Zašto bi bilo važno kakvo oružje se koristi za ubijanje civila u našoj odluci hoćemo li intervenirati?’ napisao je.

Ackman je rekao da je jedini način koji vidi da izbjegne širi sukob ako Kina uskoči i posreduje u mirovnom sporazumu.

‘Čini se da je Kina dala Putinu odobrenje da napadne Ukrajinu. Putin poštuje i vjerovatno se boji Kine. Kina se može uzdići na svjetsku pozornicu pomažući u rješavanju ove krize’, napisao je.

Raport.ba

B6F9A4F8 6282 44CE 8DBF 26F2BD59FB79