angela merkel
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Imamo vrlo jasne znakove za to: treći val u Njemačkoj je već počeo, rekao je predsjednik berlinskog Instituta “Robert Koch”, Lothar Wieler, novinarima u Ženevi.

Brojke rastu već nekoliko sedmica.

“Jako sam zabrinut“, kaže Wieler i upozorava da se, unatoč cijepljenju, trebaju poštivati epidemiološke mjere poput nošenja maske i održavanja fizičke distance.

Wieler je cijepljenje nazvao utrkom protiv mutirajućeg virusa.

Sedmodnevna incidencija, koja se već bila spuštala prema 50, porasla je jučer u Njemačkoj na 70 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a u nizu gradova veća je od 100. U tjedan dana broj novozaraženih u Njemačkoj porastao je za 21 posto, u Hrvatskoj za 22, u Norveškoj za 24, Poljskoj za 25, Danskoj za 35, Mađarskoj za 38 i Bugarskoj za 48 posto.

U regiji najviše raste u BiH, za 34 posto u samo nekoliko dana, a u Srbiji za 13 posto. U Sloveniji broj novozaraženih stagnira. U Austriji je porastao za 11 posto u odnosu na proteklu sedmicu.

Cijepljeno je 5,7 miliona Nijemaca, odnosno 6,9 posto stanovništva, od kojih 3,2 posto dva puta. Ako ne dođe do prekida u proizvodnji i opskrbi cjepivom, šef RKI-ja vjeruje da bi 80 posto stanovništva moglo do jeseni biti imuno na virus.

“U tom slučaju se sve mjere mogu ukinuti”, istaknuo je Wieler, prenosi Jutarnji list.

“Tu su još tri, četiri teška mjeseca: mart, april, maj i juni, a nakon toga će efekti cijepljenja postati vidljivi”, rekla je kancelarka Angela Merkel u online razgovoru sa zaposlenima na telefonima za psihološku pomoć.

“Tada će biti vidljivo bolje, ali sada je svaki dan težak”, istaknula je.

Proljeće djelomično olakšava stvari, ali i čini da se epidemiološke mjere snažnije osjete. Epidemija zbog neizvjesnosti otežava i političku situaciju, kaže kancelarka.

“Pokušavamo graditi mostove, ali ne znamo prema čemu ih gradimo. Ni mi ne vidimo drugu obalu”, iskrena je njemačka kancelarka.

Posebno je teško u pandemiji to što joj ne znate kraj. Potpuno je drugačije bilo u velikoj financijskoj krizi prije nekoliko godina kad je bilo jasno što je potrebno učiniti: posrnule banke opskrbiti novcem. “Ni ja ne znam što nam još ovaj virus može prirediti, odnosno hoće li doći do novih mutacija i kako bi mogle djelovati”, kaže kancelarka.

WHO je pandemiju koronavirusa proglasio 11. marta 2020. godine.

U to je vrijeme u svijetu bilo 118.000 zaraženih te gotovo 4.300 umrlih. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u proteklih godinu dana imamo gotovo 120 miliona prijavljenih zaraza i 2,6 milijuna umrlih od covida-19.