Portal 072info

Tretirati napad na novinare kao napad na službene osobe nije privilegija nego potrebna zaštita

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tretiranje napada na novinare kao napada na službene osobe je intencija koja ima za cilj da zaštiti novinare i njihovo izvještavanje, a paralelno je pokrenuta u oba bh. entiteta. U Federaciji Bosne i Hercegovine u vidu inicijative, a u Republici Srpskoj u vidu nacrta zakona. No, neizvjesno je da li će dobiti neophodnu podršku.Federalni zastupnici su na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj u petak podržali inicijativi SDP-ovog parlamentarca Senaida Begića da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službene osobe. Predloženo je da se iniciraju izmjene Krivičnog zakona FBiH te da se ovaj član doda u krivično zakonodavstvo.

Narodni poslanici u Republici Srpskoj tek treba da se izjasne o novim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koje predlože poslanik PDP-a Draško Stanivuković. Planiraju se pooštriti mjere koje tretiraju napade na novinare u postojećem zakonu. Nacrt zakona bi se već krajem sljedeće sedmice mogao naći u skupštinskoj proceduri.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Stara intencija, nova aktuelizacija

Advokatica Nada Dalipagić, članica Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, izjavila je za Klix.ba da je intencija da se napad na novinare tretira kao napad na službene osobe odavno krenula iz Vijeća za štampu.

“Novinari ni u kom slučaju ne bi bili privilegovani ukoliko bi se napadi na njih tretirali kao napadi na službene osobe. Intencija je jednostavna: da se novinari zaštite. Napadi su u posljednje vrijeme sve učestaliji, ne samo verbalni nego i fizički, i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebali biti okarakterisani kao krivično djelo. Novinari bi na taj način mogli nesmetanije i odgovornije obavljati svoj posao”, kazala je Dalipagić.

Upozorila je da trenutno, ni u Federaciji BiH ni u Republici Srpskoj, nema nikakve zaštite u tom pravcu i da se svako može ponašati kako mu padne napamet u momentu dok novinari rade svoj posao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

“Proteklih godina sam imala dosta krivičnih predmeta, od nasilničkog ponašanja prema novinarima, ugrožavanja sigurnosti, nanošenja tjelesnih povreda… Novinari veoma rijetko prijavljuju ta krivična djela tužilaštvu. Novinari uglavnom reagiraju samo ako je to snimljeno, ako je to vidjela javnost. No, svaki verbalni i fizički napad trebalo bi prijaviti”, kategorična je Dalipagić.

Advokatica Dalipagić je, upitana da li postoji mogućnost da novinari zloupotrijebe to što se napadi na njih tretiraju kao napadi na službene osobe, kazala da to nije moguće.

“U mom uredu ima dosta predmeta gdje su novinari i njihove medijske kuće utuženi zbog klevete i slično. Tačno je da se kleveta više ne tretira kao krivično djelo, već kao građanska odgovornost, ali svako ima pravo da svoju satisfakciju pronađe na sudu”, zaključila je Nada Dalipagić.

Inicijativa u Federaciji

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Senaid Begić je za Klix.ba objasnio da je cilj njegove inicijative da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu, slično kao što je to slučaj sa napadom na zdravstvene radnike.

“Izmjenama zakona će se napad na novinare tretirati najvjerovatnije jedinstveno kao napad na zdravstvene radnike, odnosno ući će u isti segment Krivičnog zakona. Predložene su konkretne kazne zatvora od tri mjeseca do pet godina, u zavisnosti od težine krivičnog djela”, kazao je Begić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić je za Klix.ba istakao da je, nakon što je usvojena inicijativa da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu, potrebno da ovlašteni predlagač predloži izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.

“Čim dođe u parlamentarnu proceduru od ovlaštenog predlagača, da li od Vlade, da li od klubova poslanika ili pojedinca, mi ćemo na nekoj od sjednica razmatrati to pitanje. Ukoliko neko od zastupnika ili klubova dostavi takav prijedlog, mora se dati na izjašnjenje Vladi FBiH u roku od 30 dana. Ukoliko se Vlada ne izjasni u roku od 30 dana mi možemo tretirati to pitanje poslovnički. Na taj način se stvaraju pretpostavke da se izmjene Krivičnog zakona nađu kao tačka dnevnog reda”, podsjetio je Karajbić.

Podsjećamo, inicijativa da se napad na novinare tretira kao napad na službene osobe usvojena je 12. aprila na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa 54 glasa za. Podršku inicijativi dali su klubovi SDP-a, SBB-a, DF-a i Naše stranke dok su podijeljena mišljenja imali klubovi SDA i HDZ-a. Drugim riječima, pet zastupnika SDA je glasalo za inicijativu i dva HDZ-a.

Nacrt zakona u RS-u

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, koji je zajedno sa svojim timom sačinio izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS, izjavio je za Klix.ba da su prijedlozi konkretni.

“Predložili smo nove članove i uradili obrazloženje svih mjera. Ovakav nacrt već danas može u skupštinsku proceduru. Ovo je moja inicijativa na inicijativu novinara koja traje već duže, zbog čega je moja želja bila da mediji to pogledaju. Sva konkretna rješenja i prijedloge dao sam medijima i već krajem ove sedmice tako nešto možemo predložiti u vidu nacrta”, kazao je Stanivuković.

Navodi da su u Članu 161, gdje se govori o slobodama medija i građana, dodali Član 161a i definisali tu oblast “Ugrožavanje sigunosti u obavljanju novinarske dužnosti”.

“U stavu jedan smo jasno precizirali da ko ugrozi sigurnost novinara ozbiljnom prijetnjom da će njega i njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara ili nekom drugom opšteopasnom radnjom ili sredstvom kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. U stavu dva se navodi da učinjeno djelo iz stava jedan, a ključno je nanošenje tjelesne povrede, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseca do pet godina. Oba stava su kažnjiva”, rekao je Stanivuković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Foto: M.D./Klix.ba

Foto: M.D./Klix.ba

Stanivuković je za Klix.ba kazao da je ključna stvar u tome što su za novinare predvidjeli veću zaštitu nego što je imaju službena lica.

“Stvar je u tome da je novinar najviše u opasnosti van svoje dužnosti. Rijetkost je da novinara neko napadne u redakciji. Prije će ga napasti kad bude htio prošetati sa svojim djetetom. Tu smo dodali ključnu stvar, da novinar bude zašitećen 24 sata”, zaključio je Draško Stanivuković.

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME