Portal 072info

Trg Alije Izetbegovića i Centralna gradska zona po uzoru na svjetske metropole

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S ciljem afirmacije novih praksi u izradi prostorno-planske dokumentacije i usvajanja osnovnih smjernica za izradu Regulacionog plana Trg Alije Izetbegovića, protekla dva dana u kabinetu gradonačelnika Zenice održana je radionica naziva „Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića/ Centralna gradska zona“.

“Krenuli smo najboljim i najpraktičnim metodama koje će nas dovesti do konačnog rješenja, a ono bi trebalo rezultirati prelijepim i multifunkcionalnim trgom, po uzru na one u svjetskim metropolama. Nakon međunarodnog javnog konkursa gdje su odabrana tri pobjednička rješenja, gradske službe i glavna gradska arhitektica sa autoricama nagrađenih arhitektonsko – urbanističkih rješenja došle su do prijedloga za izradu Regulacionog plana. Procedure su dosta komplikovane ali učinit ćemo sve da se u najkraćem roku krene sa radovima”, rekao je Fuad Kasumović,  gradonačelnik Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je tokom radionice izjavila glavna gradska arhitektica, Mia Skopljak, Centralna gradska zona od velikog je značaja za Zenicu i njene građane. 

“U Centralnoj gradskoj zoni preovladavaju stambeni, ugostiteljski i kulturni objekti, kao i spomenik. Upravo iz tih razloga,  sama intervencija u takvoj zoni je itekako bitna ali i delikatna. Svi znamo da se ova kompletna zona godinama suočava sa problemom stacionarnog saobraćaja zbog čega pokušavamo riješiti i barem dio tog problema“, kaže Skopljak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 21
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME