Portal 072info

Trgovci u FBiH pazar ne moraju polagati svaki dan, u veleprodajama više nema plaćanja gotovinom

Vlada Federacije BiH izmijenila je Uredbu o gotovinskom poslovanju, prema kojom su i najmanji obrtnici u Federaciji pazar u banku morali polagati svaki dan, piše novinska agencija Patria.

Prema novoj Uredbi, koja je na snazi od subote, rok za polog pazara produžava se na pet dana, za poslovne subjekte čiji dnevni pazar u gotovini ne prelazi 200 KM kao i za subjekte koji su udaljeni 15 ili više kilometara od najbliže banke ili druge ovlaštene organizacije, poput pošte.

Novom Uredbom je definirano i da se subota ne smatra radnim danom u smislu obveze pologa pazara. Dakle, pazar od petka se može položiti u ponedjeljak.

Vlada je ranije donijela Uredbu po kojoj su i najmanji obrtnici svaki dan pazar morali polagati u banku. Stručnjaci su to ocijenili kao nepromišljen potez Vlade, koji je u samo nekoliko mjeseci bankama u Federaciji donio milionsku dobit po osnovu provizije prilikom pologa i podizanja pazara.

Osim olakšice, nova Uredba uvodi i neka ograničenja. Po staroj Uredbi, poslovnim subjektima je bilo zabranjeno da vrše gotovinsko plaćanje u veleprodaji, ali je veletrgovcima bilo dozvoljeno da primaju gotovinu. Praktično, bilo je zabranjeno plaćanje ali ne i naplaćivanje. Prema novoj Uredbi, zabranjeno je plaćanje ali i naplaćivanje proizvoda u trgovini na veliko u gotovom novcu, piše NAP.

nap.ba

Podijelite članak