Portal 072info

Trgovinski komitet Turska-BiH-Srbija: Turska će pomoći otvaranje trgovinskog predstavništva BiH i Srbije u Istanbulu

U glavnom gradu Turske Ankari danas je održan sastanak Trgovinskog komiteta Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine na kojem je razgovarano o jačanju ekonomske saradnje triju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci je tom prilikom izjavio da je današnji sastanak dobar početak i uvod u predstojeću trgovinsku saradnju triju zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prvi sastanak je vrlo lijep početak. Želimo jasno kazati da je budućnost odnosa naših triju zemalja vrlo blistava. Ovo je lijep početak koji može predstavljati primjer, ne samo ovom regionu nego i cijelom svijetu”, rekao je Zeybekci.

Prvom sastanku su prisustvovali ministar Zeybekci, potpredsjednik Vlade i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom sastanka su iskazane iskrene namjere da se u narednom periodu inicira snažan proces saradnje i prijateljstva putem trilateralnog mehanizma.

“Danas svjedočimo historijskom danu. U maju 2013. godine pojavila se inicijativa, a danas smo održali i prvi sastanak Trgovinskog komiteta Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Već od ove sedmice zvaničnici sve tri zemlje počinju raditi na ovoj ideji. Dogovorili smo se da nam cilj bude da početkom oktobra na jedno mjesto dovedemo i upoznamo i ljude iz privrednih foruma tri zemlje”, ocijenio je turski ministar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napomenuo je da će se trilateralni sastanak ministara održati u Srbiji, a poslovni forum u Bosni i Hercegovini.

“Vjerujemo da ćemo do kraja ove godine napraviti i konkretne korake. Očekujemo važne rezultate, poput samita šefova država ili šefova vlada tri zemlje”, rekao je Zeybekci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Saradnja višestruko porasla –

Istakao je da je Turska ranije sa BiH i Srbijom potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvata sve industrijske proizvode napominjući kako je to ipak samo četvrtina od ukupnog trgovinskog potencijala tri zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je da bi Sporazum o slobodnoj trgovini trebao obuhvatiti i sektor usluga, javne uprave, poljoprivrede, hrane i turizma.

Podsjetio je da je trgovinska saradnja Turske sa BiH i Srbijom tokom prethodnih 10 godina porasla oko 9-10 puta, napominjući da treba nastaviti sa njenim produbljivanjem. Jasno je poručio da Vlada Turske podržava ulaganje turskih firmi u Srbiji i BiH naglasivši da postoji prostor za ulaganje tri zemlje u oblasti energetike, stočarstva i poljoprivrede.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetio je da turske firme u Srbiji imaju investicije u vrijednosti od 57 miliona dolara, a u BiH oko 300 miliona.

Turski ministar je istakao kako je Turska spremna da pomogne otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva BiH i Srbije u Istanbulu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rasim Ljajić je izjavio da je potrebno nakon ovog sastanka napaviti konkretne korake na planu jačanja trilateralne trgovinske i ekonomske saradnje. Posebno je naglasio da bi otvaranje predstavništva u Istanbulu pomoglno posebno sektor turizma.

“Želim naglasiti da se mir oslanja na ekonomiju. Mislim da bismo mogli riješiti političke probleme ako riješimo ekonomske”, rekao je Ljajić tom prilikom uputivši poziv turskim privrednicima da ulažu u Srbiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– BiH spremna za reviziju Sporazuma o slobodnoj trgovini –

Mirko Šarović je istakao kako vjeruje da se sve tri zemlje mogu mnogo brže razvijati putem Trgovinskog komiteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovdje se govorilo o privrednim aktivnostima Turske u BiH. Želim im se zahvaliti, ne samo na izvozu nego i na uvozu u BiH”, rekao je Šarović.

Podsjetio je da je uvoz u Tursku iz BiH tokom prvih šest mjeseci ove godine porastao za 50 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istakao je kako je Bosna i Hercegovina otvorena za reviziju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Spremni smo da provedemo potrebne korake kako bi se uklonila carinska ograničenja za slobodnu trgovinu o kojima se ovdje govori. Uvijek sam bio otvoren u pogledu bilateralne saradnje BiH i Turske”, kazao je Šarović.

Ministri tri zemlje su nakon izjava potpisali i završnu deklaraciju i protokole u vezi sa pravilima i procedurama rada Komiteta.

bportal.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME