Portal 072info

TRGUJU DJECOM: Mališane iz Srbije prodaju za 100 eura

news-2011-december-father_lifting_child_214697264

Dešava se da djecu kidnapuju neznanci usred dana, ali najčešće ih za pare nude roditelji. Jedna majka dala je svoju ćerku od 11 godina mnogo starijem muškarcu za brak.

Oko 100 djece svake godine završi u rukama trgovaca ljudima i za njih su vrbovanje, kidnapovanje, seksualno eksploatisanje, nasilno usvajanje, primoravanje na brak, krađa i prosjačenje gorka realnost!
Zastrašujuće

Slađana Jovanović, profesorka krivičnog prava, kaže da je trgovina maloljetnicima u svakodnevnom porastu, a da su počinioci najčešće njihovi roditelji.

– Otmice nisu čest slučaj trgovine ljudima, već je to jedan suptilniji vid koji vodi ka prodaji ili rentiranju sopstvene dece. U pitanju su mahom disfunkcionalne porodice, neobrazovane, sa članovima koji su mentalno ili fizički bolesni. Imamo razne primjere: majku koja je svoju jedanaestogodišnju ćerku prodala muškarcu za 100 evra, i to za brak, roditelje koji su rentirali malu djecu za prosjačenje u Crnoj Gori, ali i otmicu djevojčice od 13 godina usred bijela dana na Adi Ciganliji – nabraja ona potresne sudbine.

Jovanovićeva naglašava da je problem to što centri za socijalni rad kontrolu unutar porodica i na terenu ne obavljaju temeljno. A kao „osjetljive“ gradove navodi Novi Sad, Suboticu, Sremsku Mitrovicu, Vranje, Niš, Kraljevo i Kragujevac.

Ona navodi da su posljedice nasilja i torture koju mališani prolaze katastrofalne, jer uz psihološke traume imaju i i ginekološke probleme, abortuse, infekcije, zaraze…

Zarada

Marijana Savić, predsjednica NVO „Astra“, koja se bavi prevencijom i zaštitom žrtava trgovine ljudima, kaže da se one u najvećem broju slučajeva prodaju za sume koje dostižu 1.000 evra, a da trgovcu donose zaradu i do 100.000 evra.

– Srbija ima najveći broj identifikovanih žrtava u regionu, ali to ne znači da je taj problem ovdje najprisutniji, nego da se s njim najdjelotvornije suočavamo. Žrtve iz Srbije najčešće ostaju u zemlji, ali ih pored država u regionu pronalazimo i u Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj – priča ona.

Savićeva dodaje da su počinioci prvobitno roditelji, prijatelji, porodica, emotivni partneri i ljudi od povjerenja, a da na kraju to postaju neznanci.

VIŠE KRADU DJEVOJČICE

Mirko Vreća iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima kaže za Kurir da jedino njihov centar daje status žrtve onima koji su prošli kroz trnovit put trgovine ljudima, a da je u prvih deset mjeseci 2013. godine bilo identifikovano 86 žrtava.

– Od toga je 30 maljoletnika. Seksualno je eksploatisano 11 djevojčica, šest je bilo prinuđeno na brak, na prosjačenje su primorane četiri djevojčice i sedam dječaka, a na krivično djelo dvojica – rekao je on.

Gdje se djeca najviše kradu

– Novi Sad

– Subotica

– Sremska Mitrovica

– Vranje

– Niš

– Kraljevo

– Kragujevac

Gdje djeca završavaju

– Njemačka

– Švedska

– Italija

– Švajcarska

– Francuska

Kurir

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box