Tri doze BioNTech-ovih vakcina neutrališu omikron

221
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da tri doze vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 neutrališu omikron, novu varijantu koronavirusa, objavile su ove kompanije u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Tri doze BioNTech-ovih vakcina protiv koronavirusa neutrališu varijantu omikron – rekla je naučnica Ozlem Tureči, suosnivačica BioNTecha na konferenciji za novinare.

Istakla je da prvi podaci pokazuju da treća doza i dalje nudi dovoljan nivo zaštite od bolesti uzrokovane varijantom omikron. Prema njenim riječima, široke kampanje vakcinacije i dopunske kampanje širom svijeta mogle bi pomoći u boljoj zaštiti ljudi, kao i da se prebrodi nadolazeća zimu na sjevernoj hemisferi.

Pfizer i BioNTech saopćili su da će nastaviti raditi na prilagođenoj vakcini koja bi, kako vjeruju, mogla pomoći u podsticaju visokog nivoa zaštite od koronavirusa izazvanog omikronom, kao i duže zaštite u odnosu na trenutnu vakcinu. U pitanju je prva zvanična objava proizvođača vakcina o efikasnosti vakcine protiv omikrona.

BioNTech i Pfizer istakli su da dvije doze vakcine daju niži nivo neutrališućih antitijela, ali da je treća doza njihove vakcine povećala antitijela na značajan faktor, faktor od 25. Dodali su da se nadaju da će do marta imati vakcinu protiv omikrona, dok se ne dobije odobrenje regulatora.