Portal 072info

Tri mlade bh. političarke: Studenti imaju popravne rokove za nepoložene ispite, a BiH?

Tri mlade bh. političarke Amina Gec (SBB), Sandra Janković (SDS) i Vedrana Vujović (DF) koje su u proteklom periodu bile polaznice ALPI (Advanced Leadership Politics Institute) programa obratile su se zajedničkim saopćenjem za javnost u kojem su se ovrnule na migrantsku krizu u BiH. “Ukoliko ne počnemo, najprije kao pojedinci, pronalaziti rješenja i djelovati da migantima pokažemo i omogućimo minimum dostojanstva života u Bosni i Hercegovini, past ćemo na ispitu humanosti. Studenti imaju popravne rokove za nepoložene ispite, a BiH? Ako taj ispit padnemo kao država, ostat će duboki tragovi: i ljudski, i historijski, i politički; a ti tragovi su teško popravljivi”, zaključile su Gec, Janković i Vujović.

Prema službenim podacima samo u prvoj polovini prošle godine u BiH se desio drastičan porast broja migranata koji su se nalazili na teritoriji BiH. Sa zabilježenih 237 migranata u januaru 2018. godine, do 2493 migranta u julu iste godine. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države kako u regionu,tako i u čitavoj Evropi suočena je sa različitim izazovima koje donosi ovoliki priliv migranata.

“Sve nadležne institucije morale su se suočiti prije svega sa izazovima u pogledu ljudskih prava, te načinima kako funkcionišu humanitarni, finansijski i zdravstveni resursi Bosne i Hercegovine. Vrijeme koliko traje migrantska kriza u BiH pokazao nam je sve manjkavosti sistema i što je najgore, ono što gotovo svakodnevno čujemo u političkom i medijskom diskursu – prebacivanje odgovornosti i nadležnosti”, navele su tri bh. političarke.

Smještaj migranata, dodaju, predstavlja veliki problem, jer BiH ima ograničen broj centara za prijem migranata. Smještaj varira od grada do grada i uključuje mnogo neslužbenih rješenja.

“Mnogi migranti koji ostanu bez smještaja, snalaze se na razne načine – uglavnom ilegalne, te ih policija ali i lokalno stavnovništvo nalazi po napuštenim građevinama ali i porodičnim kućama koje su prazne. Nije rijetkost vidjeti u medijima naslove o organizovanom švercu migranata. Ko zna i umije, lako sebi zaradi 5 prosječnih plata u BiH. Prema informacijama iz medija, šverc po migrantu iz BiH do Italije iznosi oko 2000 eura po osobi. Ako uzmemo u obzir veoma niske plate u BiH i cjelokupnu ekonomsku situaciju, jasno je zašto mnogi ljudi pribjegavaju ovom metodu zarade, ali ne treba ni zaboraviti da se sreća ne gradi na tuđoj nesreći”, kaže se, između ostalog, u ovom tekstu.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 8
    Shares