Tri teorije zavjere o najvećem padu Facebooka u historiji

facebook
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Skoro sedam sati Facebook, Instagram i WhatsApp bili su nedostupni za korisnike, a kompanija Facebook u prvom saopštenju navela je da se radi o problemima sa umrežavanjem, te da će situacija ubrzo biti pod kontrolom. Ipak, pojavilo se nekoliko terorija koje objašnjavaju blokadu ovih aplikacija.

Iako Facebook tvrdi da se radi o „neispravnoj promjeni konfiguracije“, koja je spriječila gotovo 3,5 milijarde korisnika da pristupe svojim nalozima, analitičari širom svijeta nisu uvjereni u istinitost ovih tvrdnji. Sve tri ukazuju da je riječ o namjernom „obaranju aplikacija“, kako bi određeni problemi bili uklonjeni, prenosi Nova.rs.

Teorija 1: Facebook sam isključio sve servere

Prema jednoj od mogućih teorija, Facebook je sam isključio sve servere, kako bi pronašao malver koji su postavili hakeri. Uz pomoć tog malvera, zasad nepoznati hakeri ukrali su gotovo 1,5 milijardi podataka korisnika Facebooka. Oni sada imaju pristup ličnim podacima, mail adresi, lokaciji i broju telefona ljudi širom svijeta. Stoga su serveri morali biti isključeni na sedam sati, koliko je tehničarima bilo potrebno da pronađu malver i uklone ga prije nego što izazove još veću štetu.

ČITAJ JOŠ:  Snimak ponovo isplivao u javnosti: Jesu li Nadrealisti predvidjeli dolazak Corona virusa?

Teorija 2: Uzbunjvačica Frances Haugen

Drugo moguće objašnjenje koje se pominje jeste nedavni medijski istup uzbunjivačice Frances Hogen, koja je u intervjuu otkrila sve tajne kompanije Facebook. Hogen je bila zaposlena kao menadžerka kompanije.

„Ono što sam u Facebooku gledala iznova i iznova bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za kompaniju. Facebook je uvijek birao ono što je dobro za interese firme, kao što je povećanje zarade“, ispričala je Hogen u intervjuu u kojem je otkrila svoj identitet.

ČITAJ JOŠ:  Dokumentarni film o Semiru Ceriću: Koke otkrio kako je dobio nadimak, ko mu je ukrao pare od sunećenja

Ona je podnijela najmanje osam žalbi Komisiji za hartije od vrijednosti, u kojima se navodi da kompanija krije istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti. Podatke je podijelila i sa Wall Street Journal, koji je objavio istragu u nekoliko djelova. Dokumenta pokazuju da je Facebook bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne efekte dezinformacija i štetu koju je Instagram nanijeo mladim djevojkama.

Facebook se agresivno suprotstavio ovim tvrdnjama i okarakterisao ih kao „obmanjujuće“. Aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka donose mnogo više dobra nego štete, tvrde čelnici najpoznatije društvene mreže na svijetu.

Teorija 3: Problem zvani Instragam

Jedan od podataka koje je u javnost iznela Frances tiču se Instagrama i uticaja na mlade djevojke. Upravo je to treća najzastupljenija teorija koja objašnjava prekid rada aplikacija.

ČITAJ JOŠ:  DNEVNI HOROSKOP 21.03.2016.

Naime, mišljenja mnogih ukazuju na to da Instagram postavlja nerealne ideale ljepote i izgleda žena. Obzirom da je ova aplikacija najpopularnija među mlađim korisnicima, smatra se da djevojke uzrasta od 12-22 godine pokušavaju da slijede upustva koje im pruža Instagram, praveći sebi pritom zdravstvene i druge probleme. Riječ je o iscrpljujučim dijetama, hiruškim zahvatima i kozmetičkim tretmanima koji se ne preporučuju za osobe te dobi.

Ipak, kako bi u ogledalu vidjele prizor sa Instagrama, mlade djevojke su spremne da se podvrgnu rigoroznim dijetama i tako ugroze svoje zdravlje. Kompanija Facebook je, navodno, oborila sve svoje platforme, kako bi izvršila kontrolu sadržaja koji je dostupan na Instagramu.

GODISNJICA
MARKETING