Tri velike zablude o ljudskom mozgu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Donosimo vam tri rasprostranjena mita o ljudskom mozgu koje nisu zasnovane na realnosti i naučnim dokazima.

MIT: “Naša sposobnost da pamtimo opada kako godine prolaze”

Mozak ljudi u godinama malo “uspori”, ali to nema nikakve veze sa kapacitetom. Pamćenje komplikovanog niza uputstava ili duže liste riječi traži više vremena i više ponavljanja, ali ako se uloži dovoljno truda, i starija osoba će zapamtiti informacije jednako dobro kao i mlađa, ako ne i bolje.

MIT: “Uspomene su precizne ‘fotokopije’ informacija ili događaja”

Uspomene su manje nešto što je “sačuvano”, a mnogo više nešto što se “rekreira” ponovo, svaki put kad ih se prisjećamo. One “žive” u kompleksnoj mreži nervnih puteva u mozgu. Kad nešto upamtimo, mi “ostavljamo tragove” duž konkretnog i jedinstvenog dijela tog neuronskog puta. A kao i tragovi na šumskoj stazici, što više prolazimo istim putem, oni postaju sve jasniji i lakše nam je da stazu pratimo. Slično je i sa uspomenama, što ih se češće prisjećamo, to sjećanje biće življe i trajnije, sa više detalja.

MIT: “Mozak ‘usporava’ u četrdesetim ili pedesetim godinama”

Mentalna oštrina, ali ne i kapacitet, zapravo počinje da opada već oko 24. godine života. Što smo stariji, sve više moramo da se trudimo da održimo mozak u formi, prenosi Reader’s Digest.

Fokus.ba

GODISNJICA
MARKETING