Portal 072info

Trik pred obroke koji garantuje mršanje

Svaka unesena kalorija manje od ukupnog potrebnog broja za funkcionisanje organizma tokom dana, znači samo jedno, aktiviranje procesa pretvaranja masnih naslaga u energiju, ili drugim riječima – mršanja.

 

Zbog toga, osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom i koje žele smršati, morale bi veliku pažnju usmjeriti upravo na to pitanje, kako što bezbolnije preživjeti dan sa što manjim unosom kalorija, odnosno kako efikasno odabrati namirnice i rasporediti obroke da se što je moguće više izbjegne osjećaj velike gladi tokom dana.

Daleko najjednostavniji, ali dokazano efikasni način rješavanja ovog problema je jednostavno pijenje vode pola sata pred svaki obrok.

Stručnjaci preporučuju ispijanje jedne do dvije čaše vode pred obroke, što ne samo da dokazano smanjuje unos kalorija u organizam na dnevnoj bazi za oko 13 posto, već je i jako dobro za funkcionisanje organa probave.

Ako svemu tome dodamo još i činjenicu da većina ljudi tokom dana pije manje od preporučena 2 litra vode, koja su optimalna za funkcionisanje svih tkiva i procesa u organizmu, ova mala izmjena ima zaista veliku težinu.

Podijelite članak