20211029181919 688872
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 22:40
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

U ovo užurbano doba, čudo je da neko uhvati osam sati sna.

NER FIT

Besane noći postaju sve češće. Većina ljudi ima problema sa spavanjem.

Stres, tjeskoba, važne odluke, previše kofeina ili nikotina prije spavanja – to su najčešći razlozi za nesanicu.

Svako treba punih osam sati sna, jer nas san čini mlađim, ljepšim, svježijim i spremnim za nove životne izazove. Ovdje su neke učinkovite tačke pomoću kojih možete pobijediti nesanicu ili neprospavane noći.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Praksa

Biće teško otići u krevet svaku noć u isto vrijeme, ali to ne znači da ne trebate pokušavati. Dosljedan odlazak u krevet je odličan način da “programirate” svoje tijelo.

Ignorišite zvukove

Niko nije dovoljno sretan da zaspi u potpunoj tišini. Uvijek ima nekih zvukova koji nas ometaju, kao što je lavež psa, vozila na cesti, komšijin televizor ili slično. Moraćete naučiti kako ih ignorisati. Jednostavnije rješenje je da stavite svoje slušalice i da pustite umirujuću muziku koja će vas odvesti u svijet snova.

Navike za laku noć

Pazite da ne pijete alkohol ili pušite barem jedan i po sat prije spavanja. Izbjegavajte napitke s kofeinom barem tri sata prije spavanja.

Također pazite da ne radite neke teške vježbe koje će vas oznojiti, dva sata prije nego što odete na spavanje. Izbjegavajte jesti hranu, posebno prženu ili slatke zalogaje, neposredno prije spavanja.

Topli tuš

Topli tuš neposredno prije spavanja je odličan način da se opustite i oslobodite vaše tijelo od stresa.

Unos tečnosti

Ograničite unos tečnosti barem sat vremena prije odlaska u krevet i idite u WC prije spavanja.

Otvorite prozore

Teško je spavati u zagušljivoj sobi sa zatvorenim prozorima. Jednostavan način da zaspite je da otvorite prozore i pustite blagi noćni povjetarac u vašu sobu. To će vas umiriti, pa ćete lakše zaspati

LIDER