Portal 072info

Trikovi kojima se ukljanjaju sve mrlje

kafaMrlje na namještaju, tepisima i zidovima mogu biti jednako tvrdokorne kao i one na odjeći. Sastojci koje ćete pronaći u vlastitom domu u njihovu uklanjanju mogu vam jednako učinkovito pomoći kao i kupovna sredstva. Najbolje je mrlju očistiti odmah nakon što dođe do prolijevanja tekućine ili drugog izvora onečišćenja umjesto da čekate da se upije u površinu. Najčešće su mrlje od omiljenih napitaka poput kafe i čaja. I dok čaj rijetko ostavlja tvrdokorne mrlje, s kafom se već možete pomučiti. Mrlju od kafe najprije isperite mlakom vodom u koju ste stavili i malo soli. Ostavite tako da stoji dva sata pa isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, napravite mješavinu octa i alkohola u jednakim omjerima, namočite u nju krpicu i njome istrljajte tvrdokornu mrlju od kafe.

Čokolada je također omiljena namirnica čiji se ostaci često mogu naći na stolnjaku, krpama ili presvlakama za kauč. Dobra stvar je da se čokolada prilično lako ispire običnim deterdžentom i rijetko ostavlja teže mrlje.

Krv može napraviti trajne mrlje i stoga je treba isprati odmah dok je još svježa. Isperite je hladnom vodom kojoj dodajte malo soli. Ako se mrlja od krvi već osušila, možete je ukloniti dugotrajnim namakanjem u hladnoj vodi u koju ste stavili deterdžent. Mrlje od životinjskog urina nisu jako vidljive, ali imaju neugodan miris. Pospite ih solju pa isperite tkaninu u hladnoj vodi. Isplahnite na kraju tkaninu octom koji će ukloniti miris.

krvMrlje od masti i ulja možete iz tkanine izvući pomoću pudera. Naprašite tkaninu puderom i ostavite da stoji. Nakon što puder upije masnoću, iščetkajte ga s tkanine. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta. Nemate li pudera u kući, sličan efekt možete postići brašnom ili solju.

Na bijelim tkaninama stavite sol na mrlju i nekoliko kapi limuna te dobro isperite vodom. Mrlje od umaka odmah isperite hladnom vodom. Kako su ulja ili masnoće gotovo neizostavni dio umaka, u njihovu uklanjanju svakako upotrijebite i puder.

Mrlje od voća i povrća najčešće se mogu ukloniti tako da ih istrljate solju pa nakapate limunom. Tvrdokornije mrlje pokrijte smjesom limuna i soli, ostavite da malo stoji pa isperite.

Kiselo mlijeko također je dobro za uklanjanje mrlja od voća. Potopite tkaninu u mlijeko i ostavite cijeli dan. Potom operite tkaninu na uobičajen način. Ako treba, ponovite postupak.

24sata.hr

Podijelite članak