Screenshot 2 85
AUTOR: H.D.
DATUM: srp 23, 2021 @ 12:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neki trikovi  za koje vjerovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.

Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i odabir džezve. Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagriju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak.

Najbolje je da koristite samo svježe pečena i svježe mljevena zrna. Da bi napitak uvijek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mjesec dana i posle mljevenja oko sedmicu dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma.

Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi pre nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuhati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne pretjerate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.

Još neki savjeti za savršen ukus omiljenog napitka:

Kafu kuhajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrijavanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva. Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa zakuha u već zagrijanoj vodi. Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mljevenu kafu, vrate na ringlu na par sekundi, pa sklone i promiješaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.

Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus.

LIDER