Trikovi za skidanje mrlja od kafe

kafa kava solja 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ljudi kafu obično proliju najnezgodnijih trenucima, primjerice taman kada izlazite iz kuće ili kada se ugodno smjestite na trosjed. Slično mrljama od crnog vina, mrlja od kafe može biti izuzetno teška za ukloniti. To je zato što mnoga pića – uključujući kafu, čaj i crno vino – sadrže tanine.

Srećom, postoji nekoliko trikova kako se može ukloniti mrlja od kafe s gotovo svih tkanina koje mogu nastradati.

Odjeća

Spužvicom namočenom u hladnu vodu lagano namočite mrlju ili potopite odjeću u hladnu vodu na 30 minuta. Prethodno obradite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i operite klorom ili izbjeljivačem na bazi kisika ako je sigurno za tkaninu.

Ako je u vašoj kafi bilo mlijeka ili vrhnja, obavezno koristite deterdžent s enzimima koji će vam pomoći razbiti mrlje, poput tekućeg deterdženta.

Presvlake

Pomiješajte pola žličice tekućeg sapuna za suđe s 2 šalice hladne vode. Čistom, bijelom krpom natopite mrlju spomenutom otopinom. Ponavljajte dok mrlja od kafe ne nestane, a naposljetku još jednom sa spužvom namočenom samo u vodu prijeđite po istom mjestu i osušite.

Tepih

Krpicom upijte što je više kafe moguće iz tepiha. Nakon toga pomiješajte pola žličice tekućeg sapuna za posuđe, pola žličice bijelog octa i 2 šalice tople vode. Čistom, bijelom krpom, utrljajte tu smjesu u mrlju. Nanosite malo pomalo i često upijajte otopinu s krpicom sve dok mrlja ne nestane. na kraju priđite s krpom nakočenom u hladnu vodu i osušite.

Šalice

Ako vam se slučajno dogodi da negdje zaboravite šalicu s kafom na njoj će sigurno ostati mrlje, ali postoji i rješenje za to. Svom deterdžentu za pranje suđa dodajte sode bikarbone i mrlja od kafe bi trebala nestati, piše Good Housekeeping.