Portal 072info

Trinaest činjenica koje niste znali o Oscarima: Jedini film koji je nagrađen, a nije za mlađe od 18 je…

Kako nam se bliže Oscari, tako se svi pokušavamo što bolje pripremiti za najvažniju filmsku noć u godini. No, jeste li znali…

Iako se mnogo toga već zna o Oscarima, neke činjenice ili nekako ispare, druge se zaborave a neke tek sada saznamo. Kako je dodjela američkih filmskih nagrada ove nedjelje, našli smo zgodan pregled od čak trinaest činjenica koje niste znali o Oscarima.

Koliko je trajala najduža a koliko najkraća ceremonija, dominacija filma ‘Ben Hura’, ‘Titanica’ i ‘Gospodara prstenova’… ma najbolje je da krenemo redom.

1.    Jedini film koji je proglašen neprimjerenim za mlađe od 18 godina (X-rated), a koji je ujedno dobio i glavnu nagradu za film godine bio je ‘Midnight Cowboy’. Film je kasnije editiran te su mu promijenili oznaku u R-rated, što označava da film nije namijenjen djeci te da je poželjno gledati ga u prisustvu roditelja.

2.    Greer Garson imala je najduži govor zahvale u povijesti Oscara – preko pet minuta.

3.    Halle Berry bila je prva crnkinja koja je dobila Oscara u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu u filmu ‘Monster’s Ball’ 2001.

4.    ‘Ben Hur’, ‘Titanic’ i ‘Gospodar prstenova’ oborili su rekord s čak 11 zlatnih kipića svaki.

5.    Mery Streep glumica je koja je oborila rekord za nominacije – njih čak 19.

6.    31. dodjela po redu 1959. Trajala je najkraće – svega 100 minuta.

7.    Najduža dodjela nagrada trajala je čak 263 minute, bilo je to 2002.

8.    Bob Hope bio je domaćin dodjele 19 puta!

9.    Zlatni kipić teži 3,7 kilograma.

10.    Iako se ne zna tačno kako je kipića Oscar dobio ime, najpopularnija je priča u kojoj je kipić imenovan zahvaljujući bibliotekarki koja je 1931. zaključila kako statua izgleda baš poput njenog ujaka Oscara.

11.    Editor zvuka Kevin O’Connell je najveći gubitnik na Oscarima. Ima čak 20 nominacija, a nijednu pobjedu.

12.    Najveći dobitnik je pak Walt Disney koji je dobio 22 Oscara, zatim četiri s posebnim častima, a bio je nominiran čak 64 puta.

13.    Samo je jedan dobitnik imenovan prema Oscaru – riječ je o Oscaru Hammersteinu II.

depo.ba

Podijelite članak