1634568078 1634563836 Tan2021 10 17 17241864 0 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 19, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Grupa od 300 žena i muškaraca volontera pozirala je naga, obojena u bijelo, u pustinji kod Arada u Izraelu kako bi skrenuli pažnju da nestaje Mrtvo more.

NER FIT

Njih je u nedjelju fotografisao američki fotograf Spenser Tanik, autor sličnih instalacija na drugim egzotičnim mjestima širom svijeta, uključujući Francusku zemlju vina, švajcarski glečer i plažu u Južnoj Africi.

Fotograf je rekao da za njega posjeta Izraelu uvek predstavlja posebno iskustvo i da je srećan kada tamo dođe i fotografiše u jedinoj zemlji Bliskog istoka koja dozvoljava takvu umjetnost.

Fotografisanje je promovisalo Ministarstvo turizma Izraela.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Volonteri su se okupili u nedelju u rano popodne, skinuli odeću i premazali svoja tela belom bojom, u pustinji kraj izraelskog grada Arada.

Fotografisanje je trajalo oko tri sata, a organizatori su izrazili nadu da će se time privući pažnja na važnost očuvanja Mrtvog mora, najniže tačke na planeti, 427 metara ispod površine svjetskog okeana, koje postepeno nestaje jer Izrael i susedne zemlje usmjeravaju pritoke u poljoprivredna područja.

Ministarstvo turizma Izraela je izrazilo nadu da će umjetnička instalacija privući posjetioce.

Izrael je zatvorio svoja vrata za mnoge strane putnike tokom pandemije koronavirusa, ali ih ponovo postepeno otvara za one koje su vakcinisani, jer broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji opada.

LIDER