Trivić: Iako nas uvjeravaju da je RS finansijski stabilna, stvarnost je drugačija, najkritičnija će biti 2026.

Trivić: Iako nas uvjeravaju da je RS finansijski stabilna, stvarnost je drugačija, najkritičnija će biti 2026.

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivića je kazala da iako su jučer sa Glavnog odbora SNSD zvaničnici RS ponovo izvjestili o finansijskoj stabilnosti RS, stvarnost je nažalost drugačija. 

– Finansijski problemi RS će uskoro biti još izraženiji. Naime, ukupna javna zaduženost jeste na nivou od oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda, što se smatra srednjim nivoom zaduženosti, ali problem duga RS je u njegovoj otplati.

Dakle, nije sporno stanje javnog duga nego njegov tok. Od 2023. godine pa nadalje, prema zvaničnim podacima, RS treba da otplaćuje ratu kredita od više od milijardu maraka. Najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju obveznice sa londonske berze. Jasno je da se tolika otplata duga, uz zadržavanje redovnosti isplate budžetskih korisnika ne može održati bez novih zaduženja još većeg obima. RS u ovim političkim okolnostima nema mogućnost zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, kao što je to uradila dva puta emitujući obveznice na londonskoj i bečkoj berzi, a zaduživanje na domaćem tržištu postaje sve skuplje. Sužava se prostor da se nađu alternativni izvori finansiranja, kasne subvencije za poljoprivredu, odavno se već pojedini dobavljači ne isplaćuju i samo je pitanje kada će početi kasniti plate.

Gdje su rješenja?! Nema čarobnog štapića, ali naravno da rješenja postoje. Govorila sam o nekontrolisanom zaduživanju, o nesistemskom pristupu… Kratkoročna rješenja podrazumijevala bi promjenu političkog ambijenta u RS i mogućnost pronalaska alternativnih izvora, kako bi se u kratkom roku prevazišao problem likvidnosti budžeta, a onda sistemskim pristupom adekvatno vodile javne finansije. Sve drugo je samo produženje agonije. Ova vlast to neće raditi, realno više i nema prostora za to. Nadam se samo da privatizacija nekog od strateških resursa neće biti „rješenje“ – navela je Trivić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica