Trivić: Očekujem podršku SDS-a u Banjoj Luci, možda još nije kasno za izmjene Izbornog zakona

Trivić: Očekujem podršku SDS-a u Banjoj Luci, možda još nije kasno za izmjene Izbornog zakona

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić u Jutarnjem programu BHRT-a govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji. Ona je mišljenja da BiH nije uradila mnogo na evropskom putu te na ovu poruku gleda kao geopolitičku.

Ukazala je da i dalje postoje problemi u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i konkurentnosti.

Donošenje zakona

– Oni kažu donijeli su zakone, valjda se podrazumijeva da se u jednoj državi donose zakoni. Gledam ovo  kao potez koji je političke prirode, mnogo širi od same BiH, ali to nije loše po pitanju rada na sebi – rekla je.

Mišljenja je da BiH neće brzo postati dio EU te ističe da nismo dobili nikakav datum za pregovarački okvir.

– Sjećam se izjava iz februara kada je vlast govorila, Dodik pa i Konaković: “Bitno nam je da dobijemo datum”. Sada kad nismo dobili datum, oni su to samo preskočili. Koliko će to trajati zavisi i od politika, pozicioniranja u svijetu, globalnih dešavanja – istakla je.

Ona nije optimista da će visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH. Podsjeća da su prošla tri mjeseca od prve takve najave.

Bez obzira na to da će reagovati Šmit, Trivić ističe da će Narodni front izaći na izbore.

Učešće na izborima

– Mislim da je to realna procjena, kakva god bila izborna pravila, Narodni front će učestvovati u izborima, u smislu da nikome ne želimo da dajemo pobjedu na tacni. Ako budemo učestvovali na isti način kao prošli put, kad sam ja pokradena, borit ćemo se. Da li će doći do izmjena Izbornog zakona, možda ni sad nije kasno, ali o tome neki drugi odlučuju – kazala je.

Osvrnula se i na njenu kandidaturu za gradonačelnicu Banje Luke.

– Mi smo donijeli sve unutarstranačke odluke. Draško meni govori kako nije bitno kandidovati se, nego pobijediti, i onda je na kraju njemu zapelo oko kandidature. Ne može se kandidovati u svojoj stranci. Još su pregovori u toku u smislu podrške drugih opozicionih stranaka meni, nadam se da ću dobiti podršku stranaka, osim PDP-a, jer je evidentno da će na kraju kandidovati Stanivukovića. Očekujem podršku SDS-a u Banjoj Luci, očekujem i podršku Liste za pravdu i red, predsjednika Pokreta “Banja Luka zove” Saše Lazića i svih drugih organizacija i pojedinaca koji nisu dijelom političkih stranaka, ali imaju uticaja u društvu – zaključila je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica