Trnovačko jezero: Spremite se na pravi užitak u netaknutoj prirodi

Trnovačko jezero u Crnoj Gori, okruženo planinama Maglić, Bioč, Volujak, Vasulja i Trnovački Durmitor, idealno je mjesto za turiste i ljubitelje prirode. Također, u neposrednoj blizini podno Maglića nalazi se i prašuma Perućica, koja pripada Nacionalnom parku “Sutjeska”.

Druženje uz vatru

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je Trnovačko jezero i uvjerila se zašto je ono baš odabir za brojne turiste, kako strane tako i domaće. Ono u čemu turisti i izletnici posebno uživaju jeste kupanje u čistoj jezerskoj vodi, a u večernjim satima obavezno je druženje uz vatru. Također, posjetioci mogu i kampirati pored jezera, a cijena je simbolična – 1,5 eura za noć.

Također, u ponudi je i ribolov jer je jezero bogato ribom. Ovo zadovoljstvo će vas koštati 15 eura po danu. Ono na šta trebaju svi posjetioci obratiti pažnju jeste da uvijek u torbi imaju sprej protiv komaraca.

Spavanje u šatoru

O prirodnim ljepotama i Trnovačkom jezeru pričao nam je Miloš Ćalasan, koji je zadužen za prirodne resurse i doček turista. On kaže da turista i izletnika ima prilično. Najviše je Bugara, Čeha, Hrvata te gostiju iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Svaki gost za mene je drag. Ljubazno ih dočekujemo i osiguramo mjesto za spavanje i kampiranje – priča nam Ćalasan.

Na jezeru kod Ćalasana možete kupiti osvježavajući napitak i popiti kafu, a i ugovoriti pripremu jela. Spavanje u brvnari košta 5 eura. Međutim, uvjerili smo se da se posjetioci ipak najčešće odlučuju za spavanje u vlastitim šatorima.

Posjetioci iz Sarajeva

Na Trnovačkom jezeru tokom našeg boravka zatekli smo tridesetak gostiju, među kojima su bili bračni par Zarka i Omer Hasanegović iz Sarajeva, veliki ljubitelji prirode i putovanja. Oni su nam kazali da su za dva sata hoda izašli na vrh Maglića i uživali u razgledanju prirodnih ljepota.

Avaz