Portal 072info

Troje djece danima ostavljala same bez hrane u podrumu

Osnovni sud Distrikta Brčko osudio je na kaznu zatvora 38-godišnju Brčanku zbog zanemarivanja i zlostavljanja troje vlastite djece, saopćeno je iz ove institucije. Identitet osuđenice nije objavljen u interesu žrtava, troje maloljetnika koje je nemarna majka danima ostavljala bez hrane, ali je javnost upoznata s presudom.

U šokantnom slučaju, majka je osuđena uvjetno na kaznu zatvora u trajanju od samo tri mjeseca, a djeca su smještena u hraniteljsku porodicu!

Psihičko nasilje

Kako je saopćeno, Tužilaštvo Distrikta Brčko još krajem aprila ove godine optužilo je bh. državljanku da je grubo zanemarila roditeljske dužnosti zbrinjavanja svoje djece, nakon čega je i osuđena.

– Nemoralna majka izbjegavala je da ih čuva te da se stara o njima i da ih vaspitava. Djeca su joj povjerena nakon što se rastala s njihovim ocem s kojim je živjela u vanbračnoj zajednici – navedeno je u saopćenju Gojka Stjepanovića, zamjenika glavnog tužioca.

Brčanka je ostavljala djecu po nekoliko dana bez hrane, novca i osnovnih uvjeta za život. Grubo je zanemarila sve njihove potrebe i na kraju ih i psihički zlostavljala. Djecu je zapuštala ostavljajući ih u improviziranom stanu u podrumskim prostorijama bez sredstava za život.

– Nije vodila računa o njihovim egzistencijalnim, emocionalnim i obrazovnim potrebama – navedeno je.

Da stvar bude još gora, djecu je izložila psihičkom i emocionalnom nasilju ostavljajući ih same bez ikakve prethodne obavijesti o odlasku i povratku, kao i mogućnosti bilo kakvog kontakta s njom. Po povratku, u stan bi često dovodila nepoznate muškarce s kojima se “intimno ponašala” izlažući djecu nedoličnim radnjama odraslih i njihovim neprimjerenim razgovorima.

Naposljetku, ona je trajno napustila stan i otišla sa strancem u susjednu državu, ostavivši djecu na brigu rodbini.

Otišla sa strancem

– Međutim, ujak nije bio u mogućnosti da se brine o sestrinoj djeci, tako da ih je, uprkos lošim vremenskim uslovima, ostavio na ulici u blizini kuće njihovog oca – kažu iz Tužilaštva Distrika.

Ostavljeni na kiši i ne želeći otići ocu, troje djece javilo se tetki, koja ih je privremeno zbrinula, dok ih na kraju Centar za socijalni rad nije smjestio u hraniteljsku porodicu.

Nažalost, u međuvremenu se jedno od njih i razboljelo, zbog čega je podvrgnuto hospitalizaciji i hitnoj operaciji. Njegova okrutna majka nije se interesirala za njega niti se uopće javljala!

– Tužilaštvo je ispunilo svoj cilj. Dokazalo je krivicu. Ovo, nažalost, nije jedini slučaj zlostavljanja i zapuštanja djece, ali se uglavnom ne objavljuju kako bi bio zaštićen identitet oštećenih. Ovo je pravosnažna presuda, tako da je istekao rok za ulaganje žalbe – rekao je sekretar Tužilaštva Distrikta Samir Beganović.

Avaz

Podijelite članak