Portal 072info

TROJKA IZ TEŠNJA, KOJA JE OPLJAČKALA PUMPU U SEMIZOVCU, PUŠTENA NA SLOBODU: Među njima i povratnik iz Sirije

policija sud 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tri su osobe, prema saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo osumnjičene da su počinile razbojništvo nad uposlenikom na benzinskoj pumpi INA u Srednjem tako što su uz prijetnju pištoljem, radniku oduzele novac, a potom se vozilom udaljile u pravcu Semizovca.

Automobil je zaustavljen u Semizovcu, gdje su uhapšeni. Tokom pretresa automobila pronađena je i oduzeta određena suma novca, jedan gasni pištolj i jedan kačket, potvrdila je policija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
  • Uhapšene osobe predate su jučer u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo – naveo je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je potvrđeno da su pred tužioca privedeni osumnjičeni Almir Džinić, Abaz Sadiković i Esad Hasanbašić.

Naknadno je potvrđeno da su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5
  • Postupajući tužilac je nakon ispitivanja ocijenio da se osumnjičeni mogu braniti sa slobode. Ostaju pod istragom za krivično djelo razbojništva i predmet ide u redovnu proceduru – kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Džinić je pred Sudom BiH 2016. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u borbama na sirijskom ratištu.

Sud BiH je tada prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Džinić postigao s Tužilaštvom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Prema optužnici, Džinić je krajem 2013. godine zajedno s obitelji otputovao u Tursku, odakle se prebacio na područje Sirije i pridružio paravojnim strukturama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). U oružanim sukobima na području Sirije učestvovao je sve do jula 2016. godine, navelo je Tužilaštvo BiH.

Sud je u obrazloženju odluke naveo kako je sporazum o priznanju krivnje prihvaćen zbog “specifičnih okolnosti slučaja koje imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti”.

  • Sud je posebno cijenio činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloljetnik, koji je pobjegao s ratišta, priznao učešće u terorističkim formacijama ISIL-a i izrazio iskreno kajanje – saopćeno je iz Suda BiH.
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6