Screenshot 2 1460
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predizborna kampanja za lokalne izbore zvanično je počela od ponoći i političke stranke su predstavile svoje slogane među kojima se, za razliku od slogana ostalih stranaka, razlikuju SDA-ovi i SNSD-ovi utoliko što obećavaju sigurnost BiH, odnosno sigurnost RS.

Sve fraze su podjednako istrošene. Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata nastavit će napumpavati patriotski balon sloganima “Snažna SDA, sigurna BiH” i “Okupljanje za Srpsku”, zanemarujući da predstoje lokalni izbori od kojih građani očekuju pomake mjerljive rekonstruiranim ulicama, rasvjetom i drugom infrastrukturom.

Pozivanje na snagu i gomilu uobičajen je način djelovanja masovnih stranaka, s velikim brojem članova, pa je naprimjer HDZ Hrvatske na proteklim izborima svoj program predstavio pod sloganom “Sigurna Hrvatska”.

Opozicione stranke u Sarajevu, poput Naše stranke i Naroda i pravde, uživile su se u ulogu lokalnih pospremača patriotskog nereda koji je posljedica višedecenijske vladavine jedne te iste stranke, pa su se u skladu s tim odlučile za svoje slogane “Pospremanje” i “Iz temelja”, što je podjednako izazvalo podsmjehe.Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta neće izlaziti iz zone komfora pa su se odlučile za najbezbolnije slogane, istrošene toliko da ne samo da neće izazivati kontroverze, nego neće ni biti primijećeni. Tako će SDP u kampanju pod sloganom “Dosljedno s karakterom” a DF pod sloganom “Odlučno u promjene”.

Kandidati DF-a i GS-a će svoj program u Sarajevu predstavljati pod natjecateljskim sloganom “Sarajevo pobjeđuje”.

HDZ BiH još uvijek nije predstavio zvaničan slogan, ali su neki njihovi kandidati, poput gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića, svoje obraćanje potencijalnim biračima započeli pod sloganom “Djela govore”, što je prežvakana fraza ponovljena gotovo toliko puta koliko i “Legitimno predstavljanje”.

Klix.ba