Trpeza u aprilu: Namirnice koje bi se trebale naći na tanjiru

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sezonsko je najzdravije, najjeftinije i najukusnije kažu nutricionisti.

Želite li se voditi tim, evo šta bi se trebalo naći na vašem jelovniku tokom ovog mjeseca.

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacin, a odličan dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana. Tikvica je ukusna i možete je pripremati na razne načine.

Rabarbara

Sadrži malo zasićenih masti, soli i jako malo holesterola. Dobar je izvor magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, kalcija, kalija i mangana.

Artičoke

Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Mladi luk

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i mangana.

Zelena salata

Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.

Kivi

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, soli i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalija. Odličan je izvor vitamina C i K. Kivi se odlično slaže uz brojne namirnice.

Mango

Sadrži malo zasićenih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C. Mango je odličan dodatak voćnim salatama, ali ne morate se ograničiti samo na takvu pripremu.

Ananas

Ananas sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6, a odličan izvor vitamina C i mangana. Ananas je najzdraviji u ovo doba godine.

Jagode

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor kalija i folne kiseline, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Jagode su velikom broju ljudi odlično voće i ukusne su same po sebi, bez ikakve pripreme.

Banana

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana i odličan izvor vitamina B6. Banane su odlične za brzo podizanje energije, ali veliki broj kalorija dolazi iz šećera.

Faktor.ba