TRT World snimio emisiju o muslimanima u Hrvatskoj prozvavši je najuspješnijim primjerom suživota u Evropi

Screenshot 1 30

Nova epizoda emisije “Across The Balkans” na turskoj državnoj televiziji TRT World emitovala je priču o životu muslimana u Hrvatskoj kao uspješnom primjeru integracije muslimanske manjine u jednoj evropskoj zemlji, prozvavši je najboljim primjerom suživota u Evropi.

Ekipa emisije je posjetila Zagreb da provjeri kako je to biti musliman u Hrvatskoj u vremenu kada je islamofobija sve više izražena u Evropi i razgovarala sa predstavnicima Islamske zajednice tamo.

Hrvatska je usvojila islam kao državnu religiju jos 1916. godine, a Aziz ef. Hasanovic, Muftija zagrebački kazao je kako muslimani u Hrvatskoj imaju jednak status kao i katolici.

“Imamo ista prava kao i oni koji pripadaju većinskoj kršćanskoj zajednici i naša prava su zagrantovana ustavom. Hrvatska je to regulisala na najbolji mogući način”, rekao je muftija Hasanović.

“Rješenje se može naći za sve. Islam ne predstavlja prijetnju Evropi, već izazov. Evropske zemlje trebaju pronaći način na koji će prihvatiti i integrisati kulturu, civilizaciju i univerzalne vrijednosti islama i muslimana”, ističe Hasanović.

Za emisiju govore i Aziz Alili, glavni imam zagrebačke džamije te brojni drugi sagovornici koji su iznijeli svoja iskustva kako je to biti musliman u Hrvatskoj.

Također, ekipa emisije posjetila je i Beograd, a imam jedine džamije u Beogradu, Bajrakli džamije, Ramadan Mehmedi iznio je svoje viđenje načina života muslimanske manjine u Srbiji.

Specijalni gost bio je Marko Attila Hoare, historičar i profesor koji je analizirao odnos muslimana Balkana i kršćanske Evrope.

Emisiju uređuje i vodi Nafisa Latić.