Trudite se smršavjeti, a nikako ne ide? Možda uzroci leže u ovome

Trudite se smršavjeti, a nikako ne ide? Možda uzroci leže u ovome

Većina nas zna da je za gubitak kilograma ključno unositi manje kalorija i više se kretati. Ali, ako sve to radite kako treba, a i dalje ne možete smršavjeti ili čak i dobivate na težini, možda imate neko od skrivenih stanja koje sabotira vaš trud. Simptomi mogu biti toliko suptilni da čak i liječniku mogu promaknuti.

Slijede četiri moguća razloga zašto neke žene jednostavno ne mogu smršavjeti, unatoč silnom trudu.

Lijena štitnjača

Štitnjača proizvodi hormone koji reguliraju način na koji tijelo koristi energiju. Usporena štitnjača (hipotireoza) remeti metabolizam, kao i mnoge druge aspekte zdravlja.

Osim debljanja i nemogućnosti mršavljenja, možete osjećati umor, gubitak kose, suhu kožu, bolove u zglobovima i mišićima, povećanu osjetljivost na hladnoću, čak i depresiju. Većina osoba s usporenom štitnjačom osjeća se bezvoljno, bez vidljivih znakova da su doista bolesni.

Neravnoteža hormona
Svaka deseta žena u fertilnoj dobi ima sindrom policističnih jajnika, stanje u kojem jajnici proizvode višak muških hormona. Osim što uzrokuje probleme s ovulacijom i plodnošću, sindrom ide ruku pod ruku s inzulinskom rezistencijom, što je često povezano s nakupljanjem viška masnoća, pogotovo oko struka. Ako se ne liječi, inzulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Osim neredovitih menstruacija, možete imati pretjeranu dlakavost na cijelom tijelu, akne, teškoće s težinom (iako nemaju svi s policističnim jajnicima taj probelm).

Problematična hrana

Većina ljudi je svjesna ako je alergična na neku hranu, ali puno njih nije ako su intolerantni na neke namirnice. Kod alergije vaš imunološki sustav pogrešno identificira hranu kao štetnu i izaziva trenutnu reakciju, intolerancija na hranu može imati različite uzroke, uključujući nedostatak određenog probavnog enzima (kao i kod intolerancije na laktozu) ili osjetljivost na aditive u hrani te se manifestira tijekom vremena. Smetnje toga tipa najčešće izazivaju mliječni proizvodi, gluten, jaja, soja, kukuruz. Stručnjaci procjenjuju da intolerancija na hranu pogađa svaku desetu osobu.

Simptomi često nadimanje i plinovi, proljev, konstipacija, naizgled nepovezani simptomi kao što su blaga astma, ekcemi, glavobolje, bol u mišićima i zglobovima, umor.

Lijekovi zbog koji se debljate

Dobitak težine može biti nuspojava nekih lijekova poput antidepresiva, steroida, i rjeđe, kontracepcijskih pilila.

Možda ste par tjedana nakon početka korištenja lijekova primjetili dobitak težine, no vjerojatno će proći mjeseci prije nego vidite prve konkretne znakove. Popričajte s liječnikom o mogućem alternativnom lijeku. Zapamtite, nikada ne smijete na svoju ruku prekidati terapiju!