Trudnice ne bi trebalo da ‘jedu za dvoje’

Trudnice ne bi trebalo da ‘jedu za dvoje’

slika (1)

Neke buduće mame koriste trudnoću kao izgovor da jedu više bez osjećaja krivice, međutim, tako povećavaju rizik da njihovo dijete kasnije pati od gojaznosti, tvrdi se u novom istraživanju.

Bebe čije su majke dobile previše kilograma u trudnoći imale su gotovo tri puta veću vjerovatnoću da budu veće, teže i imaju više masnog tkiva.

Dr Mardž Davenport, koja je vodila istraživanje u klinici u Ontariju, kaže da su rezultati studije upozorenje kako prejedanje i nekontrolisano hranjenje mogu imati uticaj na dugoročno zdravlje djece.

„Bebe koje su veće prilikom rođenja imaju tendenciju da budu jača djeca tako da su izložene riziku da kao djeca i odrasle osobe pate od gojaznosti“, rekla je Davenportova.

Njen rad, objavljen u žurnalu „Obstetrics & Gynecology”, utvrdio je da je više od polovine trudnica imalo prekomjernu težinu tokom trudnoće, uprkos zdravstvenim savjetima i režimu vježbanja.

Mame koje su dobile na težini u prvoj polovini trudnoće imale su 2,7 veću vjerovatnoću da rode veće i teže bebe s više od 14 odsto tjelesne masnoće.

Mnoge majke bukvalno shvataju frazu “jedem za dvoje”, ali ljekari upozoravaju da trudnoća nije dopuštenje da jedu koliko žele.Prekomjerna težina u trudnoći može dovesti i do komplikacija pri porođaju.

Izvor: tportal.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica