Trudnoća u doba koronavirusa

Iako još ne postoje zvanični naučni izvještaji o većoj osjetljivosti trudnica na koronavirus u odnosu na ostatak populacije, kao ni o štetnim efektima po fetus, trudnice su zabrinute zbog pandemije koja vlada. Treba napomenuti da su one, generalno, osjetljivije na infekcije virusima zbog imunoloških i fizioloških promjena u tijelu.

Neka od pitanja koja opterećuju buduće mame tokom pandemije su: jesam li sigurna, hoće li bebi nešto biti, kako da se najbolje zaštitim, kako će izgledati moj porođaj…

Mjere zaštite 

Higijena, pranje ruku, izbjegavanje drugih ljudi i suzdržavanje od dodirivanja sluzokože (oči, usta, nos) rukama, savjeti su kojih bi se trudnice morale pridržavati. Važno je da pijete i dovoljno tečnosti i odmarate se, da, prije svega, ograničite kontakt s drugim ljudima, savjetuju stučnjaci.

O tome jesu li trudnice podložnije da dobiju teži oblik koronavirusa, još nema dovoljno informacija, podaci su za sada takvi da trudnice imaju iste simptome kao druge osobe njihovih godina, a ponekad i veoma slabe. 

Mala mogućnost prijenosa na fetus

Devet slučajeva zaraženih žena pokazalo je da se bebe nisu rodile inficirane. Prisustvo virusa nije utvđeno u plodovoj vodi, bebinom grlu niti majčinom mlijeku. Mogućnost prijenosa na fetus veoma je niska, a tih devet zaraženih žena rodilo je zdrave bebe. Prema posljednjim podacima, virus nije detektiran u majčinom mlijeku, ali bi trebalo što češće prati ruke i koristiti masku, jer se infekcija prenosi respiratornim kapljicama.

Avaz