Trump do daljnjeg blokiran na Facebooku i Instagramu

0626872C D617 4F6B BF23 61547183E5C8

Mark Zuckerberg, čelnik kompanije Facebook, oglasio se povodom nasilnih protesta u Washingtonu, potvrdivši da će predsjednik Donald Trump biti blokiran na neodređeno vrijeme na Facebooku i Instagramu zbog stalnog kršenja pravila tih platformi.Zuckerberg je osudio nasilje i Trumpovo ponašanje otkrio da će blokada na tim društvenim mrežama biti produžena na još najmanje dvije sedmice, dok se vlast mirno ne prenese Joeu Bidenu i njegovoj administraciji.

“Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da Trump namjerava iskoristiti svoje preostalo vrijeme na funkciji predsjednika kako bi potkopao miran i zakonit prijelaz vlasti na svog izabranog nasljednika Bidena”, napisao je.

Zuckerberg navodi da su tokom posljednjih nekoliko godina dopustili predsjedniku Trumpu da koristi platformu u skladu s vlastitim pravilima, povremeno uklanjajući sadržaj ili označavajući njegove postove kada krše pravila. 

“To smo učinili jer vjerujemo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, čak i kontroverznom. Ali trenutni je kontekst sada bitno drugačiji, uključujući upotrebu naše platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade.”

Smatra kako su rizici od dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi uslugu društvenih mreža u tom razdoblju jednostavno preveliki.

“Produžili smo blokadu koju smo postavili na njegove profile Facebooka i Instagrama na neodređeno vrijeme i tokom najmanje sljedeće dvije sedmice, dok ne završi mirna tranzicija vlasti”, napisao je Zuckerberg na svom profilu.

Klix

Prethodni članak“Napali” majku zbog imena kojim želi da nazove sina: To je zlostavljanje djeteta
Sljedeći članakPovećan broj džeparoša u bh. gradovima, šta savjetuje policija