Portal 072info

Trump naredio gradnju zida sa Meksikom

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je naredbu za gradnju zida na granici SAD-a i Meksika, te je donio odluku i o ukidanju viza za Siriju i još šest država, javio je BBC.

Trump je na zvaničnom profilu na Twitteru najavio da će srijeda biti “veliki dan” na planu nacionalne sigurnosti, te je napisao kako će, između ostalih stvari, “sagraditi zid”.

Novi američki predsjednik bi trebao zabraniti ulazak izbjeglicama u SAD za “najmanje četiri mjeseca”, izvijestio je AP, pozivajući se na predstavnike organizacija koje se bave problemom izbjeglica. Ove zabrane se vjerovatno neće odnositi na kršćanske izbjeglice koje “bježe od muslimanske većine”.

Također, Trump bi trebao donijeti odluku u vezi blokiranje viza za građane Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena, prenosi Reuters, pozivajući se na saradnike američkog predsjednika.

Tokom predizborne kampanje Trump je predložio privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD tvrdeći da bi ta mjera pomogla u borbi protiv terorističkih napada.

N1

Podijelite članak