Portal 072info

Trump nastavlja suspendiranje viza stranim radnicima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nastavit će suspenziju takozvanih “zelenih karti” (green card), što je dokument koji strancima omogućava stalni boravak u toj zemlji kao i ostalih viza za strane radnike do kraja 2020. godine.

Ovakvom odlukom, piše BBC danas, bit će pogođeni visokokvalificirani radnici u tehnološkim firmama, sezonski pomoćni radnici u nepoljoprivrednom sektoru, au pair (dadilje) te rukovodioci.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Bijela kuća objavila je da će taj potez otvoriti radna mjesta za Amerikance koji su ekonomski ugroženi zbog pandemije koronavirusa, ali kritičari tvrde da Bijela kuća koristi pandemiju koronavirusa kako bi pooštrila imigracijske zakone.

Na pres-konferenciji je potvrđeno da će ovakva odluka pogoditi oko 525.000 osoba. To uključuje oko 170.000 osoba koji imaju “zelenu kartu”.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Odluka se odnosi na vize H-1B, a brojne takve vize imaju radnici u tehnološkom sektoru iz Indije.

Kritičari kažu kako su ove vize omogućile firmama iz Silicijske doline (gdje su smještene najveće tehnološke firme) da angažiraju strane radnike za manje plaće. Prošle godine, bilo je oko 225.000 zahtjeva za 85.000 mjesta dostupnih putem H1-B viznog programa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Također, naredbom će biti suspendirana većina H-2B viza za sezonske radnike, uključujući one u ugostiteljstvu, osim onih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i zdravstvenim radnicima.

Naredba će ograničiti i kratkoročne vize J-1, kategoriju koja uključuje studente i dadilje (au-pair) koje brinu o djeci, a profesori i stipendisti nisu uključeni u tu odluku te će biti ponuđen zahtjev za izuzeće.

L-viza za menadžere i ostale rukovodioce multinacionalnih korporacija također će biti suspendirane.

Izvršni direktor Centra za imigracijske studije Mark Krikorian, koji je za ta ograničenja, smatra da je ovo hrabar potez Trumpove administracije da zaštiti američka radna mjesta, ali Unija za građanske slobode SAD-a ističe da je pandemija iskorištena za izmjene imigracijskog zakona.

Novoj politici usprotivila su se i brojna poduzeća koja se oslanjaju na strane radnike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Puhovski: Bez obzira na ishod izbora, politika SAD u odnosu na BiH će ostati ista

DHA - Portal 072info

Priča o “dvije pandemije” iz bolnice gdje se Trump liječio od Covida

DHA - Portal 072info

CNN-ova anketa: Joe Biden je pobijedio u finalnoj debati

DHA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6