Portal 072info

Trump odobrio sankcije kineskim zvaničnicima zbog ugnjetavanja ujgurskih muslimana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu nacrt zakona kojim se nameću sankcije kineskim zvaničnicima zbog njihove politike pritiska prema zajednici ujgurskih muslimana.

Zastupnički dom i Senat uputili su u maju predsjedniku Trumpu nacrt zakona o politici koju kineske vlasti provode prema manjinskoj zajednici Ujgura, koji žive u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang. Ovim zakonom Trump se poziva da Kongresu predoči spisak visokih kineskih vladinih dužnosnika koji su angažovani ili odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Također, State Department će ovim zakonom biti ovlašten da Kongres upoznaje sa slučajevima kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiang, uključujući i prava pojedinaca zatočenih u kampovima za prisilni rad. Kineska regija Xinjiang dom je za oko deset miliona Ujgura. Turkijska muslimanska grupa, koja čini oko 45 posto stanovništva Xinjianga, dugo je optuživala kineske vlasti za kulturnu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju.

Do milion ljudi, ili oko sedam posto muslimanskog stanovništva u Xinjiangu, zatvoreno je u sve većoj mreži kampova za “ponovno političko obrazovanje“, tvrde američki zvaničnici i eksperti Ujedinjenih nacija. U izvještaju iz septembra prošle godine, Human Rights Watch optužio je kinesku Vladu za “sistematsku kampanju kršenja ljudskih prava” muslimana Ujgura u Xinjiangu. Prema izvještaju na 117 stranica, kineska Vlada je izvršila “masovno proizvoljno zatvaranje, mučenje i maltretiranje” Ujgura.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Anadolija

Podijelite članak
  • 17
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Priča o “dvije pandemije” iz bolnice gdje se Trump liječio od Covida

072info.com

CNN-ova anketa: Joe Biden je pobijedio u finalnoj debati

072info.com

Trump: Ako izgubim od Bidena možda ću morati da napustim zemlju

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6