Portal 072info

Tržište cigarete u BiH smanjeno za 43 posto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stalan rast maloprodajnih cijena, u uvjetima dugogodišnjeg gospodarskog pada, odnosno stagnacije regionalnih tržišta, uzrokuje pad cigaretnog tržišta i pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima te eksploziju potrošnje rezanog duhana.

Navedeno je to u godišnjem poslovnom izvješću za 2014. hrvatske Adris Grupe, koja u BiH, kao i u Hrvatskoj i Srbiji, drži značajan udio cigaretnog tržišta s proizvodima iz svoje Tvornice duhana Rovinj (TDR). Po njihovim podacima, u BiH se tržište cigareta smanjilo za 43 posto u razdoblju od 2008. do 2014. godine, dok se u istom razdoblju hrvatsko smanjilo za 38, a srbijansko za 41 posto. Unatoč smanjenju prodaje, na tržište su plasirali više od osam milijardi cigareta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rasle cijene

“Unutar smanjenog tržišta cigareta udio najnižeg cjenovnog segmenta u Hrvatskoj se u navedenom razdoblju povećao dva puta, a u susjednoj BiH gotovo četiri puta, navode u Adrisu odakle ističu da je njihov cigaretni dio poslovanja na ključnim tržištima suočen s mnogobrojnim negativnim trendovima, ponajprije sa stalnim rastom trošarina. Tako dodaju da je u šestogodišnjem razdoblju trošarinsko opterećenje na Ronhillu u Hrvatskoj poraslo 89 posto, u Srbiji 133 posto, a u BiH čak 203 posto. Posljedično rastu trošarina”, ističu, proizvođači su prisiljeni povećavati maloprodajne cijene, prenosi portal seebiz.eu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Unatoč snažnom konkurentskom okruženju u Hrvatskoj i regiji, Adris Grupa je uspješno poslovala: u Hrvatskoj je ublažen pad tržišnog udjela i u 2014. iznosi 57 posto, u BiH je zadržana stabilna tržišna pozicija na prošlogodišnjih 30 posto, dok je u Srbiji znatno porastao udio i iznosi 11 posto.

Manja proizvodnja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po podacima, ukupna prodaja TDR-a u 2014. iznosila je 8,7 milijardi cigareta, pri čemu je 67 posto ostvareno u izvozu, dok je prodaja cigareta u 2014. za devet posto manja u usporedbi s prošlogodišnjom. Adris Grupa u 2014. ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 5,48 milijardi kuna, a poslovni prihod iznosio je 4,89 milijardi kuna. Od toga je prihod TDR-a 1,37 milijardi kuna, a smanjen je za 4,4 posto u odnosu na godinu ranije.

bhindex.info

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME