Tuga i razočaranje: Najgore kvalifikacije u historiji BiH, oboreni mnogi negativni rekordi

Fudbalska reprezentacija BiH porazom od Slovačke okončala je katastrofalne kvalifikacije za plasman na EURO naredne godine. Zmajevi su završili na petom mjestu u grupi sa devet osvojenih bodova.

U nekoliko segmenata ovo su za Bosnu i Hercegovinu bile najgore kvalifikacije do sada.

Prvo, kada je riječ o bodovima, ovaj ciklus je završen sa najmanje osvojenih bodova. Osam je BiH osvojila u kvalifikacijama za SP 1998. i 2022. godine, za SP 2022. godine sedam, ali je tada naša selekcija bila u grupi sa četiri protivnika.

Također, ovo su najlošije kvalifikacije po broju postignutih golova. Isti broj, tačno devet, dali smo u kvalifikacijama za SP 1998. i 2022. godine, ali su i tada u grupi bila četiri protivnika, a u ovim kvalifikacijama pet.

Zmajevi su primili 20 golova u kvalifikacijama za plasman na EURO u Njemačkoj, a u tom segmentu najgore su bile kvalifikacije za EURO 2008. godine, ali je tada BiH bila u grupi sa šest protivnika i dva meča više.

Najlošije kvalifikacije i po broju postignutih i primljenih golova, odnosno gol-razlici. BiH je završila na -11 gol-razlici što je najgori odnos u historiji. N/FS BiH promijenio je čak tri selektora u ovom ciklusu. Faruk Hadžibegić je vodio selekciju na četiri meča, Meho Kodro na dva te Savo Milošević na četiri.

Šansa za plasman na EURO naredne godine još uvijek postoji. Budući da su Zmajevi odigrali sjajno Ligu nacija, izborili su baraž koji je na rasporedu u martu. Protivnici će se znati 23. novembra kada je na rasporedu izvlačenje parova.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE