TUGA: Preminula tokom vantjelesne oplodnje

TUGA: Preminula tokom vantjelesne oplodnje

Žena koja je prolazila kroz proceduru vantjelesne oplodnje (in vitro fertilizacija, IVF), umrla je nakon izuzetno rijetke komplikacije.

Dvadesettrogodišnjakinja iz Delhija u Indiji, čiji identitet nije objavljen, preminula je iznenada dok su joj doktori uzimali jajne ćelije. Žena, koja je bila u braku sedam godina i imala četverogodišnju kćerku rođenu prirodnim putem, bila je u dobrom zdravstvenom stanju kada je otišla u bolnicu na zahvat.

Međutim, kada su joj doktori krenuli vaditi jajne ćelije, srce joj je prestalo kucati. Nisu je uspjeli reanimirati. Obdukcija je pokazala da je umrla od sindroma hiperstimulacije jajnika (OHSS), komplikacije koja pogađa jednu od tri žene koje se podvrgnu IVF-u.

Odmah obustavili zahvat, ali više nisu čuli otkucaje srca

Sarah Norkros, direktorica dobrotvornog udruženja za plodnost Progres Educational Trust (PET), rekla je za MailOnline da je rizik od smrti od OHSS-a izuzetno nizak. Manje od jedan odsto slučajeva završi smrtnim ishodom.

Doktori su u časopisu Autopsy and Case Reports, naveli da je ova žena bila u dobrom zdravstvenom stanju prije početka IVF-a. Dodali su da je prije zahvata imala dobar pritisak i puls.

Kada su je uspavali za proceduru koja obično traje 15 do 20 minuta, doktori su napravili ultrazvuk i počeli vaditi jajne ćelije. Ali nakon što su izvadili jajnu ćeliju iz desnog jajnika, pacijentici su počeli padati krvni pritisak, broj otkucaja srca i nivo kiseonika u krvi.

Doktori su odmah obustavili zahvat, ali više nisu mogli čuti otkucaje njenog srca. Počeli su s oživljavanjem i koristili defibrilator, ali bez uspjeha.

Sindrom hiperstimulacije jajnika

Doktori su zbog iznenadne prirode njene smrti obavili obdukciju. Pokazalo se da su njeni jajnici, obično veličine oko tri cm, bili tri puta veći. Imala je devet do deset povećanih folikula na stjenci svakog jajnika te tekućinu oko abdomena i pluća; što je znak OHSS-a.

OHSS kod većine žena uzrokuje kratkotrajno blago oticanje trbuha, nelagodu i mučninu. No jedna od sto pacijentica koje se podvrgnu IVF-u razvije umjereni ili teški OHSS, koji izaziva bolno oticanje u abdomenu, kao i poteškoće s mokrenjem i disanjem.

U najtežim slučajevima, može doći do stvaranja krvnih ugrušaka u nogama ili plućima. Kada se to dogodi, tekućina iz krvnih žila može iscuriti u abdomen i prostor oko srca i pluća, prenosi Index.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS