TUGA U BIH: Preminula doktorica Irfanka Pašagić

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Tuzli je danas preminula doktorica Irfanka Pašagić.

Srebrenica se juče oprostila od dr. Sabita Begića, a danas je izgubila još jednu veliku ženu, velikog ljekara, humanisticu i aktivisticu.

Dr. Irfanka Pašagić, neuropsihijatar, rođena je u Srebrenici 1953. godine. Nakon studija u Sarajevu i Zagrebu, gdje je stekla specijalizaciju iz psihijatrije, vratila se da radi u svom rodnom gradu gdje je ostala do aprila 1992. godine.

Bila je predsjednica Udruženja Amica iz Tuzle koje je njenom zaslugom postalo i svojevrsni centar za dokumentaciju i istraživanje o ženama. Dr. Irfanka je posebno podržavala dijalog, shvatanje i toleranciju među osobama svih nacionalnosti.

Za svoj angažman 2005. godine Irfanka Pašagić dobila je međunarodnu nagradu Fondacije Aleksander Langer, nagradu koja se od 1997. godine dodijeljuje osobama koje aktivno rade za slobodu, demokratiju, pravdu i suživot.

Vrijeme i mjesto sahrane porodica će saopštiti naknadno.

Malo poznato je i to da je dr. Irfanka Pašagić jedna od dvadeset ljekara iz “Crvene rijeke”, jedne srebreničke ulice.

Mnogi od njih, nažalost, nisu među živima, piše N1.

Ovo su ljekari iz jedne srebreničke ulice: dr. Izudin Rahić, dr. Naser Siručić, dr. Nejra Siručić, dr. Avdo-Muša Bakalović i njegova supruga dr. Razija, dr. Avdo Hasanović, dr. Nijaz Džanić, dr. Emira-Mira Hublić, dr. Ajma Hadžić, dr. Nevzeta Mustafić, dr. Šukrija Đozić, dr. Jasko Đozić i njegova supruga dr. Erika, dr. Alma Efendić, dr. Irfanka Pašagić, dr. Sunita Pašagić, dr. Almir Pašagić, dr. Sead Halilović, dr. Almir Halilović i dr. Hamdija Halilović.