Portal 072info

TUKA: Trčat ću za ponos, za narod, za svoju BiH!

Od jula 2015., kada je slavio na utrci u Velenju, Bosna i Hercegovina čeka ovaj dan! Na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru danas će od 10.10 sati po lokalnom vremenu, odnosno od 15.10 po srednjoevropskom, svoj nastup u kvalifikacionoj utrci na 800 metara imati najbolji bh. sportista Amel Tuka, koji je najavio da će trčati za ponos, za svoj narod, za svoju BiH.

Nakon fantastičnih rezultata prošle godine, koje je uokvirila bronza sa Svjetskog prvenstva iz Pekinga, nade i očekivanja bh. građana da će Tuka osvojiti olimpijsku medalju, prvu u historiji naše zemlje, su ogromne. Pitali smo ga osjećali li pritisak zbog toga.

Pozitivna trema

– Ne osjećam pritisak uoči ovog nastupa, trema je prisutna, ali ona pozitivna, koja me motivira. Svjestan sam da javnost i građani moje BiH očekuju najviše od mene nakon što sam imao fantastičnu prošlu sezonu. Ipak, veći pritisak sam osjećao prošle godine na Svjetskom prvenstvu nego sada. Obećavam im da ću dati sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat i nadam se da će oni biti uz mene i sve naše olimpijce bez obzira na konačni plasman. Podrška naroda nam je neophodna i mnogo nam znači – rekao je Tuka za “Avaz”.

Nakon što je na Evropskim igrama u Bakuu daleko iza sebe ostavio konkurenciju, 25-godišnji bh. atletičar nizao je sjajne rezultate, a vlasnik je i najbržeg vremena prošle sezone (1:42,51 minuta), koje je ostvario na Dijamantskoj ligi u Monaku. Od tada je u centru svjetske javnosti.

– Uspjeh sam dočekao čvrsto na zemlji, nisam dao da me pokoleba i udalji od onoga što najviše volim, a to je da uživam u onome što radim. Pogotovo su se ove godine slegli svi ti utisci od prošle sezone. Osjećam se još stabilnije, stvarno sam i trenirao naporno. Dok nisam došao ovdje, i Evropsko prvenstvo i sve mitinge sam odradio sa dva treninga dnevno. U Riju sam imao po jedan kako bih bio odmoran i koncentriran na dan utrke – kazao je Tuka.

On je rekao da jedva čeka početak utrke i da razmišlja samo o kvalifikacijama.

– Svi bi željeli da uđem u finale, ali je za mene ipak najvažnija prva utrka, ona mi stvara najveći pritisak. Tako je bilo i u Pekingu, gdje sam došao s najboljim rezultatom u sezoni. Mali kiks u ovoj utrci može biti poguban i izbaciti me iz daljnjeg takmičenja. Želim da se nađem u finalu, a ukoliko uspijem u tome, onda ću razmišljati o taktici i toj utrci – istaknuo je najbolji bh. sportista.

Tuka će u današnjim kvalifikacijama trčati u prvoj od sedam grupa, a njegova utrka na programu je u 15.10 sati. Saznao je i protivnike u toj utrci, a oni su: Amerikanac Boris Berijan (Berian), Slovenac Žan Rudolf, Brazilac David Kleberson (Davide), Ajanleh Sulejman (Ayanleh Souleiman) iz Džibutija, Antoan Gakeme (Antoine) iz Burundija, Musa Hajdari s Kosova i Abraham Rotič (Rotich) iz Bahreina.

Tri takmičara

Najveći konkurent bit će mu Bahrejinac Rotič, a osim njega, i Berijan i Sulejman su ove godine trčali brže od Amela. Delje idu po tri takmičara iz svake grupe te tri s najboljim vremenom iza njih.

– Krenulo je žestoko od samog starta. Ovo je najgora grupa u koju sam upao, gdje je nekoliko izuzetnih atletičara s fantastičnim rezultatima ove godine. Ali, razmišljam samo o sebi, o svojoj utrci, a oni neka razmišljaju o sebi. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Osvojiti olimpijsku medalju nije nimalo lako. Trebat će sve da se posloži, od spremnosti do faktora sreće. Ipak, psihička snaga je tu najdominantnija i mislim da spreman dočekujem svoj prvi nastup na Olimpijskim igrama – kazao je Tuka.

Neopisiv osjećaj

Tuka je na svečanoj ceremoniji otvorenja Igara 5. avgusta nosio zastavu Bosne i Hercegovine.

– To je nešto neopisivo, što ću pamtiti cijelog života. To je za jednog sportistu velika čast, poseban osjećaj. To će zavijek ostati urezano u mom srcu i stvarno sam ponosan na sve naše olimpijce ovdje – rekao je Tuka.

Trener Gidini: Plasman u finale bio bi veliki uspjeh

tuka-s-trenerom-gidinijem

Gidini i Tuka: Dobre pripreme

Tukin trener, Italijan Đani Gidini (Gianni Ghidini) rekao je da je Amel imao dobre pripreme pred nastup na OI-ju te da bi plasman u finale bio veliki uspjeh.

– To su najbolji takmičari na svijetu. Amel se dobro pripremio i mislim da može proći. Ali, ovo su Olimpijske igre i svi su se maksimalno pripremili. Bitno je imati energiju i motivaciju za nastavak borbe te pripremiti pravu taktiku, kojom se može nadjačati protivnik, a mislim da smo mi spremni – kazao je Gidini.

Avaz.ba

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak