Tuka za 072info: Volio bih da se sin bavi sportom jer je to nešto najljepše što se može desiti čovjeku

6BEE7028 7679 44B2 B85A 17E15E98828B

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar i viceprvak svijeta na 800 metara, u novogodišnjem intervjuu za 072info govorio je po čemu će pamtiti proteklu godinu, koliko je korona utjecala na atletiku, koji su to njegovi planovi i ambicije u 2021. godini, da li bi volio da se njegov sin bavi atletikom…

072INFO: Po čemu ćete pamtiti proteklu godinu?

Proteklu godinu ću pamtiti po svom ostvarenju kao otac. Zaista je to jedan poseban osjećaj, vjerovatno neopisiv. Ta količina i doza sreće koja je nastala u tom trenutku, tako da, definitivno, 2020. godina ostat će upamćena po tome. 

072INFO: Koliko je koronavirus utjecao konkretno na Vaše bavljenje sportom?

Korona je dosta utjecala na sve sportove, pa tako i na mene i sport kojim se ja bavim. Prije svega, odgođene su Olimpijske igre, najveće takmičenje na planeti, odgođeno Evropsko prvenstvo u Parizu, a na samom početku Svjetsko dvoransko prvenstvo koje je trebalo biti u Kini. Tako da, odgođena su mnoga velika takmičenja, mitinzi Dijamantske lige…, tako da je zaista to utjecalo općenito na razvoj cijele sezone. Ali, iskoristio sam to nekako u druge stvari, da se psihički odmorim od svih tih velikih nastupa i da se pripremim, skupim energiju i snagu za narednu sezonu. Naravno, morao sam se prilagoditi tome, kao i svi sportisti. Da je bilo jednostavno i lako – nije. Teško je bilo naći motivaciju za moju posvećenost treninzima kada unaprijed znate da su velika takmičenja odgođena, pa se nekada zapitate zašto toliko naporno treniram, možda mogu godinu iskoristiti da se odmorim. Ali, hvala Bogu, opet sam iskoristio najbolje što sam mogao. Istrčao sam odličan rezultat s kojima se osvajaju mnoga velika prvenstva i medalje na takmičenje 1:44.51. koji sam istrčao prošle godine u Ostravi. 

Copy

072INFO: Koji su Vaši planovi za narednu godinu?

Prije svega, vraćam se nazad u Veronu gdje ću zajedno sa svojim trenerom odlučiti za daljnji tok priprema. Naravno, trener je tu koji vodi glavnu riječ. Moje je da ga slušam i pratim njegove upute. Trebalo bi da se održi Evropsko prvenstvo u dvorani u Poljskoj, tako da ćemo pokušati da odradimo taj dio zimskog prvenstva, dvorane. Iako nisam neki veliki ljubitelj nastupa u dvorani, ali morat ću se potruditi i dati svoj maksimum da istrčim što bolje vrijeme, popravim rekord BiH i kako bih što bolje ušao u ljetni dio sezone. 

072INFO: U protekloj godini ostvarili ste se i kao otac, biste li voljeli da Vaše dijete krene putem sporta?

Iskreno, ne razmišljam previše o tome. Naravno da bih volio da se sin bavi sportom jer zaista je sport nešto najljepše što se može desiti čovjeku, najčistije, izgrađuje ga kao osobu, nauči se boriti u životu, nauči dobivati ono samo zasluženo što je dao na svojim treninzima, osvojio na trkama, utakmicama, sportskim terenima… To je zaista jedan poseban osjećaj. Volio bih da se bavi time i osjeti sportski duh. Naravno, neću se time puno opterećivati jer i ja sam birao sam, niko me nije tjerao ni na šta. Slušao sam svoje osjećaje, izabrao ono najbolje za sebe i mislim da ću se više bazirati na tome da ga odgajam kao pravog čovjeka i insana, kao što su to radili moji roditelji i mene odgojili. Bio bih posebno sretan i ponosan na sebe da uspijem u tome. To mi je cilj broj jedan, da napravim samo čovjeka od njega, a sve ostalo što on bude to će biti već njegov životni put i sudbina. 

072INFO: Šta očekujete od 2021. godine?

Od nove godine, kao sportista, želio bih sebi i svim sportistima da se vratimo na svoje staze i terene, pokažemo najbolje od sebe u onome što radimo. Naravno, samim tim da predstavljamo svoju zemlju na velikim takmičenjima, na jednom najvišem nivou. Da se, naravno, ovo stanje smiri što prije i da svi odahnemo od svega ovoga što nas je zadesilo. Mislim da je to veliki stres za sve ljude, pa tako i za nas sportiste. Tako da, prije svega želim da se to smiri i da se možemo svi vratiti terenima i radimo ono što najbolje znamo. 

072INFO: Vaša novogodišnja poruka svim građanima?

Svima od srca želim, prije svega, dobro zdravlje, da zajedno izađemo što jači iz svega ovoga, da nas ništa ne pokoleba i ne skrene s pravog puta, sreću, ljubav… Zaista da smo svi sretni, veseli, nasmijani, ispunjeni, radimo ono što volimo zajedno sa svojim bližnjim i voljenim. Naravno, želim i da svako ostvari svoje želje, ambicije… Dakle, od srca želim svima sve najbolje u 2021. godini. 

Prethodni članakGoogle testira novu opciju koja će se svidjeti korisnicima Instagrama i TikToka
Sljedeći članakUžas u BiH: U vikendici pronađeno devet mrtvih osoba?