Portal 072info

Tunel Žaba koji povezuje Stolac i Neum u funkciji bi mogao biti tek u septembru

Screenshot 4 601
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je Hrvatska uvela 14-dnevnu izolaciju za građane BiH, sa svih strana su stigli pozivi da se ove godine ljetuje u domovini, između ostalog i u Neumu. Premijer FBiH Fadil Novalić je tome u prilog kazao da je samo je pitanje sedmice kada će biti pušten tunel Žaba. No, realno stanje u ovom tunelu je drugačije. Naime, tunel Žaba omogućava da se od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođe za oko jedan sat.


Prema riječima inžinjera Sandra Salihovića, direktora gradilišta tunela Žaba, tunel bi u najboljem slučaju mogao biti otvoren u septembru.

“Što se tiče radova u samom tunelu, završena je sekundarna obloga. Radi se zatrpavanje portala, postavlja tamponski sloj. Radi se i na vanjskom uređenju te vršimo pripreme za potporne i obložne zidove. Izvode se elektro radovi te radovi na hidrantskoj mreži. Na trasi se radi nasip ispred tunela, uskoro počinje dodatni iskop zasjeka kod početka dionice. Na izlaznoj strani se radi tampon i betonski rigoli te zaštita kosina. Moramo napomenuti da na trasi radove izvodi HP Investing Mostar”, kazao je za Salihović za Klix.ba.

Foto: Klix.ba

Rok za završetak radova je 13. oktobar.

“U posao smo uvedeni 15. oktobra 2018. godine sa rokom završetka od 730 dana. Po ovoj dinamici i vremenskim uslovima, moguće je da se trasa i tunel u promet puste nešto ranije”, kazao nam je Salihović.

Podsjećamo, u okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum Stolac, tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara probijen je 17. jula prošle godine, a prvobitna očekivanja su bila da će kompletni radovi biti završeni u maju ove godine.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

SAMO U BIH: Komandir stanice optužen da je hapsio zbog komentara na Facebooku

072info.com

Zbog čega se škole zatvaraju, a kafići ne – nadležni imaju pojašnjenje

072info.com

Objavljeni novi rezultati testiranja na KCUS-u

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6