Turci zarobljeni u džamiji u Mariupolju: Vlada zatražila pomoć od Rusije

2 17
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Među ljudima koji su zarobljeni u ukrajinskom Mariupolju je i grupa turskih državljana koji se trenutno nalaze u džamiji u tom gradu, navodi turska vlada koja je zatražila od Rusije pomoć u njihovoj evakuaciji, piše BBC. 

U subotu je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da su ruske snage granatirale džamiju sultana Sulejmana, gdje se sklonilo 86 Turaka, uključujući 34 djece.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu rekao je danas da autobusi čekaju na evakuaciju turskih državljana nekoliko dana, ali su ih ometale borbe koje su u gradu u toku.

ČITAJ JOŠ:  Dodijeljena sredsva za ekologiju

Govoreći na konferenciji za medije u Antaliji, rekao je da je apelirao na ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova za podršku evakuaciji i da očekuje da će napraviti neki napredak po tom pitanju.

Raniji pokušaji evakuacije ljudi iz Mariupolja, gdje je humanitarna situacija postala očajna, propali su, a Ukrajinci i Rusi optužuju jedni druge.

Čavušolu je rekao da je 14.480 turskih državljana do sada evakuirano iz Ukrajine, piše BBC

GODISNJICA
MARKETING