turisti
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 29, 2021 @ 8:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Dok su nedavno u staroj gradskoj jezgri u Mostaru dominirali domaći turisti, posljednjih dana sve je više inozemnih gostiju.

Iako bi se moglo zaključiti da se najveći grad na Neretvi polako vraća na turističku kartu Evrope i svijeta, ipak nema pretjeranog optimizma.

Kako su nam jučer ispričali turistički radnici s kojima smo razgovarali, uglavnom se radi o jednodnevnim izletima hodočasnika iz Međugorja, gdje trenutno boravi veći broj stranih gostiju, a koji su u to hercegovačko mjesto stigli zbog 40. godišnjice Gospinih ukazanja. 

Najveća gužva bil je na Starom mostu
Najveća gužva bil je na Starom mostu Foto: Avaz

Najviše Poljaka

Enisa Bašić, koja ima radnju nedaleko od Starog mosta, kazala nam je da među turistima prednjače Poljaci, koji se zadrže pola sata maksimalno.

 – To nisu one grupe na koje smo navikli da nam dolaze, kao, naprimjer, one iz Dubrovnika. Situacija je puno bolja nego što je to bilo prethodne godine, ali daleko je to od prave turističke sezone – kazala nam je Bašić.

Vlasnik jedne suvenirnice nam je, također rekao da se inozemni gosti vrlo kratko zadrže u Mostaru. Njihova ruta se svodi na to, kako nam je ispričao, da posjete Stari most, fotografiraju se, kupe sladoled ili magnet kao suvenir. 

 – Smještajni kapaciteti i dalje zjape prazno, sve se vrati oko dolaska na Stari mosta – rekao nam je on.

Čuveni skok

I kako smo zabilježili, najveća gužva je zaista na Starom mostu. Turisti koje smo zatekli na ovom UNESCO-ovom spomeniku platili su mostarskim “ikarima”, kako to tradicija nalaže, da vide čuveni skok u hladnu Neretvu i da tu sliku ovijekoveče svojim kamerama.

LIDER