turisti 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Iako se turistička slika Mostara znatno popravila u posljednjih mjesec, ipak ona nije ni blizu onoj pretpandemijskoj, rekordnoj sezoni iz 2019. godine.

FIXGEHALT

Činjenica je da je stara gradska jezgra preplavljena turistima, ali o tome kakav je dosadašnji tok sezone, mišljenja turističkih radnika su podijeljena. Svi se slažu u tome da nisu očekivali ovakav priliv gostiju, posebno jer je sezona startala veoma loše, ali, kako mnogi ističu, broj noćenja je zanemariv.

Nekoliko sati

Iz turističkih agencija navode da su grupna putovanja izostala i sve se, uglavnom, svelo na individualne dolaske. Ako je riječ o grupama, onda su to strani turisti koji se u Mostaru zadrže nekoliko sati nakon boravka u Međugorju ili dolaze na jednodnevni izlet iz Hrvatske u sklopu višednevnog aranžmana. Cijelu sliku, kažu mnogi, znatno popravljaju domaći gosti iz dijaspore, kojima je lani, zbog epidemiološke situacije, bio uskraćen dolazak u svoju domovinu.

Redovi za ručak

Husein Beganović, poznati mostarski zanatlija, kaže nam da u njegovu radnju svakodnevno navraćaju turisti iz brojnih evropskih zemalja, ali da su rijetki oni koji će kupiti bakrenu džezvu, šećerluk ili nakit, a koje izrađuje svojim rukama.

LIDER

– Svima njima je zanimljivo to što radim pa posmatraju, malo popričaju, fotografiraju me i pozdrave se – kazao nam je Beganović.

Mjesta zadovoljstvu imaju vlasnici ugostiteljskih objekata u blizini Starog mosta, gdje se, nerijetko, formiraju i redovi za ručak, dok oni udaljeniji ističu kako se samo mogu prisjećati 2019. godine.

Bez preciznih podataka

– Godina 2019. bila je rekordna kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanski kanton i s tim je definitivno teško bilo šta uporediti, osim Neuma prošlog ljeta, dok je ostali dio bio totalno uništen kada je u pitanju turizam – izjavio je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice (TZ) HNK.

Iako u TZHNK iznose da je posljednji mjesec povećanje broja turista i noćenja osjetno, ipak preciznih pokazatelja o tome nemaju.