Turisti se vratili u Sarajevo, ima ih čak i iz Brazila: Oduševljeni hranom, prirodom i historijskim znamenitostima

Slabljenje pandemije koronavirusa vratilo je turiste u Sarajevo, a turistički radnici očekuju konačno dobru ljetnu sezone.

Ekipa „Avaza“ danas je posjetila najprometnija mjesta u Sarajevu i zatekla je nekoliko grupa turista.

Kako su nam rekli, oduševljeni su historijskim znamenitostima, hranom, i prirodom.Dominiraju turisti iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ima ih i iz Francuske, pa čak i iz Brazila.

Bolje upoznati bh. gradove

Porodica Tekinoglu iz Turske oduševljena je Sarajevom zbog tradicije i kulture.

– Za ovu destinaciju odlučili smo se jer nas mnogo podsjeća na Tursku. Izdvojili bi nekoliko stvari, to su kultura, historija i hrana. Želimo bolje upoznati bh. gradove. Sutra idemo za Mostar, a danas ćemo obići najpoznatije sarajevske znamenitosti i iskoristit ćemo maksimalno vrijeme koje imamo – kazali su nam Kader, Fatih i Naz.

Ponovni dolazak

Također, u ljepotama našeg grada uživa i grupa mladića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kažu da im ovo nije prvi obilazak Sarajeva.

– Veliko nam je zadovoljstvo uvijek doći u Sarajevo. Ovdje nismo prvi put, učimo jezik. Najviše nam se dopada Baščaršija. Pravo vrijeme je za uživanje u ljepotama ovog grada. Volimo da obilazimo stare tvrđave, volimo također i prirodu, a sada sa lijepim vremenom želimo to iskoristiti. Obilazimo radnje koje prodaju suvenire, oduševljeni smo točenim parfemima sa Baščaršije, a o hrani je suvišno govoriti – rekli su nam Jabes, Abdulah, Ahmad, Muhamed i Ahmed.

Prirodne ljepote

Ekipa turista iz Francuske došla je da uživa u prirodnim ljepotama naše države, a u Sarajevu borave zajedno sa  prijatelje iz Brazila.

– Danas nam je prvi dan boravka u Sarajevu. Obišli smo glavne ulice grada, ljudi su jako ljubazni i sve nam se dopada. Sutra idemo na rafting, a želimo da posjetimo i druge bh. gradove. Za Sarajevo smo se odlučili jer su nam prijatelji predložili ovu destinaciju kao jednu od najboljih kada je riječ o prirodi – istakli su Ana Sofija, Tibil, Yan, Leni, Burna i Stefani.

Avaz