quad voznja ilustracija 1 foto pixabay
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Povratak prirodi nakon zaključavanja zbog koronavirusa mnogi ljudi su iskoristili da nađu nove hobije, a ovog ljeta sve češće se priča o vožnji na quadovima.

FIXGEHALT

Iako su rubrike crne hronike kako u našoj zemlji, regiji ali i svijetu sve češće pune članaka o smrtnim ishodima koji su nastali u prevtanju quadova, čini se da popularnost ovih četverotočkaša nije opala.

Dok popularnost i dostupnost raste, sve češće se čuju pitanja o tome koliko je zaista sigurna takva vožnja.

Prof. dr. Osman Lindov, inženjer saobraćaja i profesor na sarajevskom Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba naglašava kako je ovu oblast u BiH potrebno ureditičim prije” jer je evidentno da raste broj nesreća kako na bh. cestama, tako i izvan njih.

LIDER

“Nije problem s quadovima koji podliježu registraciji i tehničkom pregledu, problem je u mnogo manjih (kineskih) vozila koja se uglavnom koriste za brdsko-planinsko kretanje ili za iznajmljivanje u turističke svrhe“, naglašava profesor Lindov.

Napominje da, ukoliko se nesreća desi u šumi ili na cesti, loša regulacija propisa dovodi do toga da je vrlo teško utvrditi odgovornost krivca i oštećenog.

Ilustracija/Vožnja na quadu popularna u BiH - undefined
Foto: Pixabay.com: Ilustracija/Vožnja na quadu popularna u BiH

“Manji quadovi se sve više koriste. Ne znam zašto se na to još ne reaguje, i oni se kreću javnim površinama, cestama“, naglašava Lindov i dodaje kako vjeruje da će reakcija nadležnih sigurno stići ali “tek onda kad, nažalost, bude više povrijeđenih ili poginulih vozača“. 

U okolini većih bh. gradova, na inernetu se mogu pronaći oglasi u kojima se gostima, uz iznajmljivanje vikendica i boravak na planinama, ostavlja mogućnost da “okolinu istraže na quadu”.

Quadovi se na bh. tržištu mogu naći i kupiti u internet oglasnicima po cijenama od 500 do vrtoglavih 49.000 KM. Baš kao i za roditelje, četverotočkaši se prodaju čak i za djecu, a cijene dječijih vozilica prosječno iznose više od 250 KM.

Ilustracija/U BiH se prodaju quadovi za djecu - undefined
Foto: Pixabay.com: Ilustracija/U BiH se prodaju quadovi za djecu

Listanjem bh. oglasa, može se vidjeti kako se dosta quadova prodaje u oštećenom stanju, bilo da su u kvaru ili da su kupcima ponuđeni u dijelovima.

Iznajmljivanje je hit

Ovog ljeta je, po svemu sudeći daleko veći hit dnevno iznajmljivanje quadova. Tu priliku prepoznale su i turistčke ali i specijalizirane rent-a-quad agencije dostupne u svim većim gradovima u BiH.

U okolini Sarajeva, ponudom agencija koje se bave “rent a quadom” obuhvaćene su planine i sela Bjelašnice, vožnje do Prokoškog jezera ili Blidinja u Hercegovini

Organizirane ture dostupne su i u Banja Luci, a vožnje se realiziraju na predjelima u blizini Manjače i Čelinca.

Ponuda u Banja Luci - undefined
Foto: Printscreen: Ponuda u Banja Luci

Na stranici Turističke zajednice iz Banja Luke navodi se kako je vožnja quadom jedan od boljih načina da se istraži predivna okolina drugog po veličini bh. grada.

Cijene vožnje i najma

Cijene “off road avantura” u BiH variraju u odnosu na vrijeme provedeno u vožnji, broj osoba te zahtjevnosti izabrane staze ili potrebe za pratnjom.

Za sat vožnje u okolini Banja Luke, jedna osoba plaća oko 50 KM, a dvije osobe od 80 do 120 maraka. Također, prilikom dogovaranja vožnje potrebno je u obzir uzeti i težinu vozača, a rent a quad agencije pripremile su i popuste za grupe.

Kad je u pitanju Sarajevo, cijene ali i ponuda uglavnom se baziraju na obilasku turističkih atrakcija po olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini.

Ponuda na Jahorini - undefined
Foto: Printscreen: Ponuda na Jahorini


Iznajmljivanje quad ili buggy vozila na dnevnoj bazi s vodičem, uz uračunatu cijenu goriva kreće se između 170 i 200 KM. Ukoliko je u pitanju grupa, cijena najma vozia za četiri osobe je 250 KM.

Za trideset minuta vožnje po Jahorini na quadu potrebno je platiti 50 KM, a tu je uračunat i vodič. Jednosatna vožnja je 90 KM, dva sata su 160 maraka, a moguće je ugovoriti obilazak šireg područja na Jahorini i Trebeviću uz neke dodatne popuste za zainteresirane avanturiste.

Ukoliko ste avanturista, ili to tek želite postati, trebate razmisliti i čestim nesrećama.

Nesreće u BiH, regiji i svijetu

Podsjetimo, nedavno je u BiH poginula (24) djevojka, a njen momak (23) zadobio je povrede kada su pali sa quada u šumi Miljkovača u Buletićima kod Teslića

Iz MUP-a Livanjskog kantona, nedavno su upoznali javnost da je pedesetogodišnja žena iz Tomislavgrada upravljajući četvorociklom (quadom), marke Yamaha 350, švicarskih registarskih oznaka, izgubila kontrolu nad vozilom te je sletjela s makadamske ceste, pri čemu je smrtno stradala.

Javnost u Hrvatskoj nedavno je uznemirila nezgoda na planini Dinari. Kako su pisali lokalni mediji, tom prilikom je u prevrtanju quada teško bilo povrijeđeno dijete. Četverotočkašem je upravljao strani državljanin, a dijete je bilo suvozač.

Slična priča dolazi i iz Srbije. U mjestu Rajkovići u blizini Bečeja, muškarac (34) vozeći quad udario je dvogodišnjaka u koji je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

Nesreća iz Portugala u kojoj je poginuo Emilio Ballack, 18-godišnji sin bivšeg njemačkog reprezentativca Mihaela Ballacka takođeje privukla pažnju medija u svijetu.