Turistički radnici iz Međugorja zaprijetili protestima i tužbama ako se ne olakša ulazak u BiH

Screenshot 3 96

Turistički radnici iz Međugorja najavili su u nedjelju mogućnost organizovanja protesta i podnošenja tužbi ukoliko Vijeće ministara BiH ne olakša uslove ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o vakcinaciji ili da je osoba preboljela COVID-19.

Osim državljana BiH te susjednih zemalja koji ne moraju posjedovati potvrdu, svi drugi prilikom ulaska u državu moraju imati potvrdu o negativnom PCR testu koji je višestruko skuplji nego antigenski test.

Antigenski test se ne priznaje ni kao potvrda o vakcinaciji ili preboljelom COVID-19.

Tako su turistički radnici iz Međugorja pokrenuli inicijativu za ublažavanje uslova za ulazak u BiH, ali Vijeće ministara nije donijelo takvu odluku prošle sedmice, a nova vanredna sjednica ove državne institucije trebala bi se održati sutra.

Iz Udruženja hotelijera i turističkih radnika u Međugorju saopćili su kako je manje od mjesec ostalo od obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja i upozorili da bi zadržavanje strogih mjera za prijelaz preko granice označavalo njihovu propast.

“Od Vijeća ministara zahtijevamo donošenje odluke kako je zatraženo u našoj inicijativi. U protivnom, bit ćemo prnuđeni na organizaciju protesta i tužbi, s obzirom na to da je opstanak nas koji radimo u turizmu, hotelijerstvu, ugostiteljstvu, kao i drugim srodnim branšama vrlo upitan”, poručili su.

Na kraju su upozorili da zbog pandemije koronavirusa ne rade 18 mjeseci, piše Bljesak.info.