Screenshot 1 20
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon jučerašnjeg zaključka Vlade Kantona Sarajevo da se od Vijeća ministara BiH traži donošenje mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, za sve osobe koje ulaze u BiH, oglasili su se predstavnici turističkih radnika.

Po pitanju novih prijedloga mjera koje direktno ponovo pogađaju najviše turističku i ugostiteljsku branšu, ljubazno vas molim da utječete na to da se ne ponovi repriza iz marta prošle godine, stoji u pismu koje potpisuje Aida Terzić, članica savjetodavnog tijela za ekonomska i privredna pitanja Kantona Sarajevo.

“Dobila sam ogroman broj poziva od kolega koji su već u velikoj panici te me mole da vam se obratim. Zdravlje naših građana je svakako na prvom mjestu, međutim naš prijedlog je da se nastavi provođenjem aktuelnih mjera, pojačanih kontrola i ostalo, umjesto donošenja novih. Po pitanju uvođenja negativnog PCR testa pri ulasku u BiH, ukoliko budete primorani donijeti taj zaključak, najljubaznije vas molim, u ime naše branše, da izuzmete građane BiH iz tog spiska, po uzoru na Hrvatsku i ostale zemlje koje su ovog ljeta uvele PCR testove, ali ne i za svoje građane”, navodi se.

Kao razlog navode ogroman broj turističkih agencija koje su već rasprodale i uplatile u inozemstvo putovanja širom svijeta, na koja naši građani odlaze, poput Turske, Egipta, UAE i slično, te je taj plaćeni novac nemoguće vratiti u ovom momentu.

“Ukoliko se to desi i ne izuzmete bh. građane iz ovog spiska, ponovo ćete dovesti turističke radnike na rub egzistencije, budući da su ogromne sume novca već uplaćene u inozemstvo, a građani (turisti) će, ukoliko se to desi, potraživati svoj novac, što turističke agencije neće moći realizovati. Molim vas da imate empatiju prema ovoj grani koja je, uz dužno poštovanje prema svim ostalim, najsnažnije pogođena, a ti ljudi i ti radnici su samo u 2019. godini akumulirali više od milijardu KM u državnu kasu”, navodi se u pismu.