AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Turistički vaučeri za građane Federacije BiH mogli bi zaživjeti koncem ljeta ove godine, a sredstva bi bila osigurana iz Stabilizacijskog fonda koji je uspostavila vlada. Kako je za portal Klix.ba kazala Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, tzv. korona-zakon ili kako je zvanično nazvan Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na snazi je dva mjeseca od ukidanja stanja nesreće, odnosno do kraja jula, nakon toga na red će doći i turistički vaučeri.

“Korona-zakon i subvencioniranje doprinosa koje je njim predviđeno pokriva se iz Stabilizacijskog fonda, a nakon prestanka primjene zakona preostala sredstva bit će usmjerena za druge projekte, između ostalog i kao pomoć turističkom sektoru. Ono što se može reći je da turistički vaučeri i ta inicijativa imaju političku podršku premijera i ministara, a mi u ministarstvu radimo na razradi te ideje”, kazala je Đapo.

Evidentno je da će se nakon prestanka važenja korona-zakona ići na novi rebalans budžeta Federacije BiH te je i to jedan od koraka ka vaučerima za građane Federacije BiH, a tek će se vidjeti koji nivo sredstava će biti na raspolaganju za ovu inicijativu.

Brojne zemlje u regionu, kao i drugi bh. entitet, već su krenuli u proces pomoći svojim turističkim radnicima, ali i građanima, kroz program vaučera za godišnje odmore.

Klix